ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Värmen sänker XXL

  • Foto: TT

Norska sporthandlaren XXL fortsätter gasa och utlovar nya varuhus. Men i Sverige går det trögt.

Sportkedjan XXL med 52 butiker i Norge, Finland och Sverige ökade omsättningen under fjärde kvartalet 2015 till 1,8 miljarder norska kronor. Det var 21 procent mer än samma period året före. Rörelseresultatet landade på 203 miljoner norska kronor.

Försäljningen fick draghjälp av att XXL öppnade åtta nya butiker under 2015, vara tre i Sverige.

Ändå blev det ett dåligt fjärde kvartal för XXL i Sverige, försäljningen i jämförbara butiker backade till och med ett par procent när det varma vädret förstörde sporthandlarnas förhoppningar om en stark julhandel.

”December slog hårdare mot oss än mot konkurrenterna, eftersom vi säljer mycket hårda produkter. Det blev inte mycket skidor och pulkor sålda när det var så varmt”, säger Sverigechefen Marcus Wibergh.

Värmen gör att XXL nu står med stora lager av osålda skidor.

”En norrman köper skidor och väntar på vinter. En svensk väntar på vintern och köper sedan skidorna”, förklarar vd Fredrik Steenbuch kulturskillnaderna.

XXL har varit siktet inställt på att fortsätta växa i snabb takt, under 2016 siktar bolaget på att öppna 10-12 nya butiker. I Sverige är det redan klart det blir nya varuhus i Kalmar och Umeå.

”Det kan bli ett till under hösten, men inget är klart”, säger Sverigechefen Marcus Wiberg.

XXL ska snart ta steget utanför Norden. I första hand siktar bolaget in sig på Österrike.

”Som det ser ut är Österrike bäst att börja i, men vi har inte tecknat några kontrakt än”, säger vd Fredrik Steenbuch.

I samband med rapporten kom också beskedet att Marcus Wibergh, lämnar sin post som Sverigechef i april och ersätts den ställföreträdande chefen Janicke Blomsnes. Det är Marcus Wibergh som byggt upp hela den svenska verksamheten.

”Det är dags att göra något annat, det har varit åtta fantastiska år men nu behöver jag ta en paus”, säger Marcus Wibergh.

Hela XXL-koncernen, där den norska verksamheten väger tyngst, omsatte cirka 6,5 miljarder norska kronor i fjol, nästan 25 procent mer än 2014, och gjorde ett rörelseresultat på 634 miljoner.

XXL:s aktie backar ett par procent på Oslobörsen efter rapporten.

Tyck till