ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 21 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Marknadsnyheter

USA-börser: Oljan tyngde

De amerikanska börserna stängde fredagshandeln kring nollan efter en session som i stort utvecklades sidledes.

Ett visst inslag av vinsthemtagningar syntes efter vecka som var den starkaste sedan starten på det nya året.

Vid stängning noterades Dow Jones Industrial Average 0,1 procent lägre vid 16.390. S&P 500 var oförändrat vid 1.917 vilket betyder att indexet hade sin bästa vecka sedan årsskiftet med plus 2,7 procent. Tekniktunga Nasdaq Composite steg 0,4 procent till 4.504.

Omkring 910 miljoner aktier hade omsatts på New York-börsen och på Nasdaq hade runt 1.800 miljoner aktier omsatts.

"Aktiemarknaden följer oljan ganska väl. Börsen föll för mycket i förra veckan och efter de senaste dagarnas rally känns det lite överköpt. Gårdagens och dagens rekyl var inte helt oväntad", sa Michael James, chef över aktiehandeln vid Wedbush Securities i Los Angeles, till Bloomberg News.

Oljepriset fortsatte att påverka marknaden i hög grad, WTI var ned 3 procent vilket pressade energisektorn som var en av de sämst presterande inom S&P500. Tungviktarna Chevron och Exxon backade knappt 0,5 procent vardera.

Medvind hade tekniksektorn som leddes av Applied Materials som rusade 7 procent. Halvledartillverkaren uppgav att försäljningen i det kommande kvartalet kan komma att överstiga analytikernas förväntningar vilket gillades.

Finansrelaterat, som inledde sessionen tydligt på minus, kämpade sig upp på plus vilket tog bort en del av pressen på börsindex. Citigroup var oförändrat efter att ha startat vid minus 2,5 procent.

Tristare var det för aktieägarna i Nordstrom som tappade 7 procent på sin rapport. Lyxvaruhuskedjan, som är den största i USA, levde inte upp till vinstförväntningarna och guidade för svagare försäljning framgent.

Bland rapportförlorarna backade Deere, som inom vissa delar konkurrerar med Volvo Anläggningsmaskiner, med 4 procent efter en sänkt prognos.

Avslutningsvis rasade Icahn Enterprises med 10 procent. Kreditvärderingsinstitutet S&P kan tänka sig att sänka bolaget, vars huvudägare är aktieaktivistinvesteraren Carl Icahn, till skräpstatus. Fallande råvarupriser har pressat aktiekursen 40 procent sedan i höstas vilket oroar S&P.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation steg var oförändrad vid 1,75 procent.

Tyck till