ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 20 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Räntor och valutor: Yenen stärks

Amerikanska statspappersräntor har fortsatt ned under natten samtidigt som yenen stärkts med sjunkande börser. Dollarn har försvagats mot euron. USA-börserna sjönk på torsdagskvällen och S&P 500 var ned 0,5 procent. I Asien är det överlag också ned på börserna, att oljepriset sjunker ses pekas ut som en orsak till det.

Efter tre dagars ränteuppgångar återvände köparna till den amerikanska statsobligationsmarknaden på torsdagen. Räntorna fortsatte sedan ned efter svensk stängning på eftermiddagen och har sjunkit ytterligare i nattens asiatiska handel.

Räntenedgången tog fart när USA-börserna vände ned från tidiga uppgångar och oljepriset sjönk tillbaka. Dessutom kom lite svaga USA-data på torsdagen.

"Det finns mycket ekonomisk osäkerhet. Vi har sett svagheter i USA-data i fjol, men trodde att det var övergående. Om svagheten består kan räntorna pressas ned mer", sade Praveen Korapaty, strateg vid Credit Suisse, till Bloomberg News.

Från torsdagens svenska stängning har den amerikanska tioårsräntan sjunkit 7 punkter till 1,73 procent. Tvåårsräntan är ned 5 punkter till 0,69 procent.

Fed-chefen i San Francisco, John Williams, sade i ett tal på torsdagskvällen att hans utsikter för USA och resten av världen inte ändrats av den senaste turbulensen på finansmarknaderna och han upprepade därför att han fortsatt ser gradvisa räntehöjningar som den "bästa kursen" för Fed.

Han sade att den amerikanska ekonomin överlag är i bra skick, även om det finns svagheter internationellt och inflationen hålls ned av fallande råvarupriser och en stark dollar. Någon fara för recession ser han inte.

"Ekonomin går egentligen bra. Inflationen är lite låg, men det beror på dessa globala faktorer… Tittar vi isolerat på den inhemska marknaden visar den stark tillväxt. Vi kämpar mot krafter utifrån", sade John Williams.

Förhandlingarna vid EU-toppmötet om Storbritanniens krav för att stanna i EU pågick till långt in på natten. Samtalen fortsätter nu i mindre grupper innan alla EU-ledare återsamlas igen under fredag förmiddag. Förhoppningarna är högt ställda om att toppmötet ska kunna sy ihop en uppgörelse mellan Storbritannien och övriga EU som möjliggör ett fortsatt brittiskt EU-medlemskap.

En stötesten är Storbritanniens krav på att begränsa övriga EU-medborgares sociala förmåner i landet i upp till 13 år. Länder i Östeuropa har sagt att de kan gå med på fem år.

Japanska räntor sjunker 1-3 punkter och tioårsräntan är ned 1 punkt till 0,01 procent.

På valutamarknaden har yenen stärkts i det mer oroliga klimatet och dollarn har samtidigt tappat mot euron.

Den sydkoreanska wonen försvagades till sin svagaste nivå mot dollarn på över fem år, vilket fick Sydkoreas centralbank och finansdepartement att intervenera verbalt i ett gemensamt uttalande. Wonen stärktes efter det.

Kronan är ett par öre starkare mot dollarn och i stort sett stabil mot euron.

På fredagens statistikagenda står bland annat svensk arbetslöshet i januari samt brittisk detaljhandel och amerikansk KPI för samma månad.

Tyck till