1515

Räntor och valutor: Yenen stärks

Amerikanska statspappersräntor har fortsatt ned under natten samtidigt som yenen stärkts med sjunkande börser. Dollarn har försvagats mot euron. USA-börserna sjönk på torsdagskvällen och S&P 500 var ned 0,5 procent. I Asien är det överlag också ned på börserna, att oljepriset sjunker ses pekas ut som en orsak till det.

Efter tre dagars ränteuppgångar återvände köparna till den amerikanska statsobligationsmarknaden på torsdagen. Räntorna fortsatte sedan ned efter svensk stängning på eftermiddagen och har sjunkit ytterligare i nattens asiatiska handel.

Räntenedgången tog fart när USA-börserna vände ned från tidiga uppgångar och oljepriset sjönk tillbaka. Dessutom kom lite svaga USA-data på torsdagen.

"Det finns mycket ekonomisk osäkerhet. Vi har sett svagheter i USA-data i fjol, men trodde att det var övergående. Om svagheten består kan räntorna pressas ned mer", sade Praveen Korapaty, strateg vid Credit Suisse, till Bloomberg News.

Från torsdagens svenska stängning har den amerikanska tioårsräntan sjunkit 7 punkter till 1,73 procent. Tvåårsräntan är ned 5 punkter till 0,69 procent.

Fed-chefen i San Francisco, John Williams, sade i ett tal på torsdagskvällen att hans utsikter för USA och resten av världen inte ändrats av den senaste turbulensen på finansmarknaderna och han upprepade därför att han fortsatt ser gradvisa räntehöjningar som den "bästa kursen" för Fed.

Han sade att den amerikanska ekonomin överlag är i bra skick, även om det finns svagheter internationellt och inflationen hålls ned av fallande råvarupriser och en stark dollar. Någon fara för recession ser han inte.

"Ekonomin går egentligen bra. Inflationen är lite låg, men det beror på dessa globala faktorer… Tittar vi isolerat på den inhemska marknaden visar den stark tillväxt. Vi kämpar mot krafter utifrån", sade John Williams.

Förhandlingarna vid EU-toppmötet om Storbritanniens krav för att stanna i EU pågick till långt in på natten. Samtalen fortsätter nu i mindre grupper innan alla EU-ledare återsamlas igen under fredag förmiddag. Förhoppningarna är högt ställda om att toppmötet ska kunna sy ihop en uppgörelse mellan Storbritannien och övriga EU som möjliggör ett fortsatt brittiskt EU-medlemskap.

En stötesten är Storbritanniens krav på att begränsa övriga EU-medborgares sociala förmåner i landet i upp till 13 år. Länder i Östeuropa har sagt att de kan gå med på fem år.

Japanska räntor sjunker 1-3 punkter och tioårsräntan är ned 1 punkt till 0,01 procent.

På valutamarknaden har yenen stärkts i det mer oroliga klimatet och dollarn har samtidigt tappat mot euron.

Den sydkoreanska wonen försvagades till sin svagaste nivå mot dollarn på över fem år, vilket fick Sydkoreas centralbank och finansdepartement att intervenera verbalt i ett gemensamt uttalande. Wonen stärktes efter det.

Kronan är ett par öre starkare mot dollarn och i stort sett stabil mot euron.

På fredagens statistikagenda står bland annat svensk arbetslöshet i januari samt brittisk detaljhandel och amerikansk KPI för samma månad.


Innehåll från Peak Asset ManagementAnnons

Framgångsreceptet: relationsorienterad boutique-firma

Snabbfotad diskretionär kapitalförvaltning med en familjär känsla och transparent prismodell – det är kärnan i Peak Asset Management kunderbjudande. Bolaget befinner sig just nu i en expansiv fas och växer genom nya förvärv. 

Peak Asset Management är en av få kvarvarande små kapitalförvaltare på den svenska marknaden – som dessutom går som tåget. Nu bryter bolaget ny mark genom att bredda och förbättra sitt kunderbjudande, de växer organiskt och letar dessutom efter olika typer av förvärv. Framtiden ser minst sagt ljus ut för boutique-firman som i dag är väletablerad i både Stockholm och Malmö och som snart kommer att positionera sig på fler orter. 

Lär känna bolaget – det här är Peak Asset Management 

Blickar vi för en snabb stund bakåt, i bolagets tio år långa historia, är det tydligt att Peak Asset Management länge legat i framkant inom en rad olika områden och att de tidigt anammat lösningar som i dag är branschstandard. 

– Vi var till exempel flera år före många andra aktörer på marknaden när vi beslutade oss för att uteslutande fokusera på provisions- och incitamentsfri rådgivning. För åtta år sedan introducerade vi en enkel och helt transparent arvodesmodell som där och då lade grunden för bolagets resa, säger Fredric Clason.

En transparent arvodesmodell 

En avsaknad av transparens med dolda avgifter och provisioner, där kunderna inte vet vad de betalar för, är tyvärr fortfarande ett vanligt förekommande problem på marknaden. Det handlar i mångt och mycket om en informationsasymmetri som kan leda till intressekonflikter. Men, för Peak Asset Management är ekvationen enkel: en transparent arvodesmodell ökar också kundens förtroende för finansmarknaden i stort. 

– Hos oss betalar kunden ett arvode som är baserat på förvaltat kapital, vi behåller aldrig några provisioner, allt är nettolösningar. När vi har gjort ett bra jobb tar vi också ut ett prestationsarvode. Tydligare än så kan det inte bli. Går det inte bra för kunden går det heller inte bra för oss, säger Mattias Åström, vice vd och partner, som efter sommaren kommer ta över rollen som vd på bolaget då Fredric Clason tillträder som styrelseordförande.

Kreativa, familjära och snabbfotade 

Peak Asset Management fokuserar i princip uteslutande på diskretionär förvaltning med tre miljoner som minimibelopp. De erbjuder även ett ”light-erbjudande” för kunder med ett mindre kapital, där personlig och relationsorienterad rådgivning fortfarande står högst upp på agendan. För kunder som vill vara med i beslutsprocessen erbjuds även rådgivande förvaltning.

Skräddarsydda förvaltningslösningar  

– Våra kunder får verkligen vad de betalar för, det vill säga en hög riskjusterad avkastning. Vi går veckovis igenom alla portföljer och når framgång tack vare att vi är kreativa och snabbfotade. Peak Asset Management är tillräckligt stora för att våra kunder ska känna sig bekväma och trygga, men också tillräckligt små för att varje kund ska känna sig unik, sedd och kontinuerligt uppmärksammad, säger Mattias Åström och avslutar: 

– Vi tummar aldrig på en nära, personlig relation. I och med vår låga personalomsättning kan vi också garantera långsiktig rådgivning och förvaltning från en och samma förvaltare. Dessutom finns vi tillgängliga dygnets alla timmar. Jag brukar säga att vi inte har några egentliga öppettider – våra kunder kan alltid nå oss. 

Fakta:

Peak Asset Management är en partnerägd boutique-firma där bolagets ägare medinvesterar tillsammans med kunderna på lika villkor. 

Peak Asset Management drivs utifrån principen om att alltid sätta kundernas intressen främst, genom genuin rådgivning och ett brett erbjudande. 

Peak Asset Management är en fristående, snabbfotad och modern investeringsrådgivare.

Läs mer här! 

Mer från Peak Asset Management

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Peak Asset Management och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?