ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 21 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Minusräntor och svag konjunktur spär på marknadsoro

  • Foto: Michael Probst/TT
Räkna med fortsatt marknadstubulens. Den amerikanska förvaltningsjätten Capital Group oroas av att en svag världskonjunktur smittar USA och effekterna av fortsatt låga räntor. Andra analytiker varnar för att minusräntorna kan skada kredittillväxten på sikt.

Det lär dröja innan världens börser lugnar ner sig enligt den amerikanska förvaltningsjätten Capital Group, vars portfölj gjorde bolaget till världens sjunde största i slutet av 2014 och som uppgick till hela 1.400 miljarder dollar eller 11.817 miljarder kronor vid slutet av 2015.

I ett kundbrev pekar Capital Group på två huvudfaktorer som kommer att driva turbulens i marknaderna. I Europa och Japan väntas minusräntor och deflationsrisken utgöra ett reellt hot. Samtidigt oroas förvaltningsjätten av riskerna för en amerikansk recession i spåren av en svagare världsekonomi.

”Den stora frågan är om den amerikanska ekonomin kommer att överväldigas av problem utomlands”, skriver Capital Groups förvaltare Jim Lovelace enligt nyhetsbyrån Bloomberg.

Slutsatsen blir att centralbanken Federal Reserve kommer att dra sig för ytterligare räntehöjningar i år. Där är Capital Group inte ensamma. Enligt Bloomberg pekar terminshandeln mot att marknadsaktörer bara ser 37 procents chans att Fed fortsätter att höja i år.

Det är det andra benet i Capital Groups tro på fortsatt marknadsturbulens. Länder som Sverige, Danmark och Schweiz har alla fått hjälp av de negativa räntorna men bilden är inte entydig enligt Europaekonomen Jens Sondergaard.

”Att anamma signifikant negativa räntor kan däremot få många oförutsedda konsekvenser som att utlösa kontanthamstring bland individer till att underminera den traditionella affärsmodellen för banker”, skriver han.

Samma slutsats dras av analyshuset Gavekal Research. I en sammanställning som publicerades på fredagen argumenterar två av analyshusets Europaekonomer för att de kraftigt negativa räntorna som setts här hemma så väl som i Danmark och Schweiz inte tycks ha fått den önskade effekten på kredittillväxten.

I Danmark och Schweiz har både företags- och hushållsutlåningen saktat in. I Sverige syns en liknande utveckling i utlåningen till företagen medan de höga bostadspriserna fortfarande eldar på utlåningen till hushållen.

”Det finns indikationer på att djupt negativa räntor kan bli kontraproduktiva eftersom den skadliga effekten på bankers lönsamhet och marknadens likviditet leder till en nedgång, snarare än en uppgång, i banksektorns riskaptit”, skriver analytikerna.

Samtidigt är både Capital Group och Gavekal försiktiga med att verka för alarmistiska. Capital Group slår fast att riskerna för en upprepning av 2008 års finanskris är fortsatt låga medan Gavekal påpekar att Europeiska centralbankens räntesänkningar än så länge verkar ha den önskade effekten på kredittillväxter i stora euroländer som Tyskland och Frankrike.

Tyck till