ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Leif Östling siktar på världsklass

  • STIGER I GRADERNA. Leif Östling föreslås bli ny ordförande för Svenskt Näringsliv. ”Vi kan inte leva på gamla meriter”, säger han om det svenska företagsklimatet. Foto: Oskar Omne

Leif Östling föreslås bli ny ordförande för arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv.
Nuvarande ordförande Jens Spendrup lämnar sitt uppdrag vid stämman den 19 maj.

I maj föreslås Scanias tidigare vd Leif Östling ta över som ordförande för Svenskt Näringsliv. Leif Östling är stolt över att föreslås för uppdraget och han pekar ut en tuffare internationell konkurrens som den stora utmaningen.

”Det går inte att leva på gamla meriter. Därför måste vårt företagsklimat vara i världsklass”, säger han i ett pressmeddelande.

På fredagen vill han inte låta sig intervjuas närmare om uppdraget.

Vad behöver Sverige göra för att få ett bättre näringslivsklimat?
”Det är en jättestor fråga”, säger han.

Hur ska Svenskt Näringsliv bli en starkare röst i debatten?
”Jag har inga svar att ge. Det är alldeles för tidigt”, säger han och pekar på att han ännu inte har blivit vald av stämman.

Kenneth Bengtsson, ordförande för valberedningen, hoppas att Leif Östling ska driva frågan om ett bättre företagsklimat för bolag verksamma i Sverige.

”Hela hans cv med erfarenheter från näringslivet och industrin gör honom till en lämplig kandidat att leda Svenskt Näringsliv under ganska tuffa omständigheter.”

Leif Östling är en person som är känd för att säga sin mening.

”Han har säkert starka politiska åsikter men det som framför allt har präglat oss i valberedningen är att vi tror att han kan göra nytta med sina erfarenheter av vad som skapar ett bättre företagsklimat.”

Några sakfrågor som ni vill att han ska driva?
”Det lämnar vi till honom”, säger Kenneth Bengtsson.

Leif Östling började på Scania redan i början av 1970-talet där han satt som vd mellan 1994 och 2012. Han har tagit strid för bolaget i flera maktstrider och är känd för att hysa en grundmurad skepsis mot fusioner.

I dag är han bland annat ordförande i verkstadsbolaget SKF och sitter i styrelsen för Volkswagens lastbilsverksamhet.

Tyck till