ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 20 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Förlikning i muthärva sätter press på Ericssontopp

  • TIGER. Alexander Izosimov, tidigare vd för Vimpelcom, sitter i styrelsen för både Ericsson och MTG. Foto: Jesper Frisk

Vimpelcom medger mutbrott i Uzbekistan vilket ökar trycket på den tidigare vd:n Alexander Izosimov, som sitter i styrelsen för både Ericsson och MTG.
Men Ericssons storägare Investor och Industrivärden vill inte kommentera händelsen.

Vimpelcom och det uzbekiska dotterbolaget Unitel har nått en förlikning med myndigheter i USA och Nederländerna som innebär att teleoperatören betalar 795 miljoner dollar, motsvarande 6,7 miljarder kronor.

I och med detta erkänner Vimpelcom, som delägs av norska Telenor, att bolaget vid ett antal tillfällen mellan 2006 och 2012 betalat mer än 114 miljoner dollar i mutor till en regeringsrepresentant i Uzbekistan för att kunna fortsätta bedriva verksamhet i landet.

Alexander Izosimov, numera styrelsemedlem i både Ericsson och MTG, var vd för Vimpelcom mellan 2003 och 2011. Huruvida han har varit medveten om mutorna eller inte framgår inte av informationen från det amerikanska justitiedepartementet.

Di har sökt Alexander Izosimov utan framgång.

Från Ericssons storägare Investor är det locket på.

”Som alltid när det gäller styrelserna är det är en sak som vi och andra ägare får ta ställning till i det pågående valberedningsarbetet. Vi föredrar att föra diskussioner med valberedningen och inte i medierna”, säger kommunikationschefen Stefan Stern.

Sverker Sivall, kommunikationschef på Industrivärden, vill inte heller kommentera om man som ägare har kvar förtroendet för Alexander Izosimov.

”Vårt svar är att vi aldrig kommenterar enskilda ledamöter i de bolag där vi är aktiva ägare. Synpunkter och tankar om en ledamots kompetens och lämplighet med mera hanteras inom ramen för arbetet i respektive valberedning.”

I samband med förlikningen gör det amerikanska justitiedepartement även anspråk på ytterligare 4,6 miljarder kronor på konton i Schweiz som utgörs av ”mutor utbetalad av Vimpelcom och två andra telekombolag”. Enligt ett separat dokument handlar det om Telia Sonera och ryska MTS.

Redan i somras begärde amerikanska myndigheter kvarstad på 2,5 miljarder kronor på andra konton med koppling till den misstänka mutaffären i Uzbekistan.

Telia Sonera, som de senaste åren varit under utredning av amerikanska myndigheter, har inget nytt att säga kring Uzbekistan.

”Vi fortsätter att samarbeta med amerikanska myndigheter. Så fort vi har något nytt att berätta kommer vi göra det”, säger presschefen Henrik Westman.

Kan det bli en liknande lösnig för Telia som för Vimpelcom?
”Ingen aning, jag kan inte spekulera i det.”

Di har sökt Kinneviks vd Lorenzo Grabau som är ordförande i MTG:s valberedning.

Tyck till