ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Fem tidigare Saabchefer åtalas

  • Foto: TT

Chefsåklagaren vid Ekobrottsmyndigheten väckte på fredagen åtal mot fem personer som tidigare var högt uppsatta inom Saab Automobile. Samtliga åtalas för grovt försvårande av skattekontroll.

Det rör sig om tre personer ur Saab Automobiles tidigare styrelse samt två ledande befattningshavare som chefsåklagaren nu väcker åtal mot. Bland de fem åtalade finns den tidigare vd:n Jan-Åke Jonsson, den tidigare styrelseordföranden och storägaren Victor Muller samt chefsjuristen Kristina Geers.

”De fem personerna åtalas för att gemensamt och i samförstånd låtit bokföra två inbetalningar på sammanlagt 30.862.999 kronor. Detta har gjorts genom två osanna fakturor utställda till ett cypriotiskt bolag(Dukelevel Holdings, reds anm)”, säger Olof Sahlgren, chefsåklagare vid EBM.

Enligt Ekobrottsmyndigheten har de tre styrelseledamöterna varit ansvariga för att alla affärshändelser i bolaget bokfördes i enlighet med bokföringslagens bestämmelser. Den tidigare tillförordnade finanschefen samt bolagsjuristen tjänstgjorde under perioden och har enligt åtalet deltagit i brottsligheten.

Brottet räknas enligt åtalet som grovt med hänsyn till beloppet och kan ge upp till fyra års fängelse. Samtliga åtalade nekar till brott.

”Bokför du osanna fakturor så är det ett skolexempel på försvårande av skattekontroll eftersom du inte vet vad det är för pengar och var de kommer ifrån”, säger Olof Sahlgren, chefsåklagare vid EBM.

På vilket sätt är fakturorna osanna?
”Det är inte Dukelevel som har betalat de här pengarna, påstår jag.”

Dukelevel Holdings är det cypriotiska bolag som ska ha betalat nästan 31 Mkr i förskott för ett import- och återförsäljaravtal för Ukraina. Enligt åklagaren har det dock aldrig funnits något avtal och Dukelevel Holdings bokföring ska inte heller innehålla några spår av betalningar till Saab Automobile.

Vem är det som gjort det då?
”Det vet jag inte.”

Är det Vladimir Antonov?
”Det finns saker som starkt tyder på att det kan vara Vladimir Antonov som skickar in de här pengarna, ja.”

Menar du att de här personerna var medvetna om att pengarna inte kom från Dukelevel?
”Jag vill säga att alla de fem personer som jag åtalat har varit medvetna om vad det här handlar om. Det här görs i en tid när GM på kvällen den 22 mars hotar med att stoppa tillverkningen av den nya bilmodellen 94x. De vill ha två stycken stora betalningar på sammanlagt 130 miljoner svenska kronor, men det finns inga pengar i Saab. Då påstår jag att man gör den här finansieringslösningen, och för att man ska kunna bokföra detta så måste man ha en faktura.”

Vad har du att säga om deras förklaringar till de här fakturorna?
”Det är lite olika förklaringar som vi har fått. Vissa vill inte säga någonting om Dukelevel medan andra personer har minst sagt knapphändiga uppgifter att lämna om bolaget.”

Utöver de åtal som redan är inlämnade finns det enligt Olof Sahlgren två utredningar gällande Saab Automobile där det kan komma att väckas åtal.

Tyck till