ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Dokument: Sundströms väg till makten

  • Anders Sundström, Swedbanks ordförande.

Som styrelseordförande i Swedbank och KF är Anders Sundström en tung, om än ifrågasatt, maktfaktor i svenskt näringsliv. Men vägen dit har varit lång och turbulent.

Resan till maktens toppskikt inleddes i Norrbotten för fem decennier sedan. Efter familjens flytt till Piteå börjar den förstfödde Hudiksvallssonen engagera sig i SSU redan som 15-åring i slutet av 60-talet.

När Piteås kommunalråd plötsligt går bort i en hjärtinfarkt står det politiska stjärnskottet Sundström näst på tur, och som 27-åring blir han landets yngste på posten.

De efterföljande 15 åren innebär en förnyelseprocess där kommunen lämnar tiden som pressad bruksort bakom sig. Med Sundströms fokus på jobben, handelssektorn och en utbyggd högskola förvandlas Piteå till en modern stad, och själv ser han jobbet som det roligaste han haft.

Efter valet 1994 utnämns Sundström till arbetsmarknadsminister i Ingvar Carlssons tredje och sista regering, och två år senare klättrar han till näringsminister när Göran Persson tar över rodret. Den så dominante lokalpolitikern får det dock tufft på den stora scenen, och blir närmast en hackkyckling såväl för opposition som partikamrater. Carl Bildt myntar den ökända titeln ”Minister misslyckad”, Sundström längtar hem och hans politiska karriär är på väg utför.

Dråpslaget kommer slutligen efter valet 1998. Sundström hoppades att hans arbete under krisåren skulle ge honom fortsatt förtroende som näringsminister, men Göran Persson hade andra planer och ersatte honom med rivalen Björn Rosengren. Enligt Sundström var skälet att statsministern ville förnya regeringen efter den knappa valvinsten.

Sundström förpassas i stället till rollen som socialminister, från vilken han avgår blott tre veckor senare ”för att ställa till minsta möjliga skada”. Han lämnar politiken och flyttar hem för att bli vd för Pitedalens Sparbank, varefter han blir arbetande styrelseordförande i Sparbanken Nord.

Det blir en kort återkomst i riksdagen efter valet 2002, men två år senare överges politiken på allvar när Sundström blir ny vd för det kundägda försäkringsbolaget Folksam.

I sin nya vd-roll börjar han visa sin förmåga att navigera i invecklade maktspel, vilket möjliggör den senare Swedbankaffären som på allvar byggde grunden till hans nuvarande position.

Finanskrisen slog hårt mot Swedbank, vars huvudägare hade svårt att ge ett ordentligt stöd under tuffa tider. Sundström såg en möjlighet och Folksam klev in som ny huvudägare. Att bolagets placeringstillgångar lagts i en enda korg, som dessutom var en krisande storbank, sågs inte med blida ögon av alla. Men med tiden visar det sig vara en lysande investering som stärker Sundströms position.

En mindre lyckad affär var dock investeringen i det skandalomsusade och konkurshotade gruvbolaget Northland Resources i maj 2013, som kostade Folksam-kunderna 134 miljoner kronor. Som avgående vd sågas han för det riskabla beslutet, och senare även för att ännu en gång ha velat rädda bolaget med Folksams pengar. Senare kritiseras han även för att ha varit en flitig gäst på hygienkoncernen SCA:s privatplan under sin tid som vd.

Men våren 2013 innebär även Sundströms största kliv mot toppen av arbetarrörelsens företagsimperium. Efter åtta år som Folksam-vd greppar han ordförandeklubborna i såväl Swedbank som detaljhandelsjätten Kooperativa Förbundet, KF, och revanschen är ett faktum.

Relationen med storbankens vd Michael Wolf var redan ansträngd. Sedan 2009 hade Sundström suttit i styrelsen, och duon hade haft uppmärksammade duster. Det spekuleras i att vd:n ska tacka för sig, men så blir inte fallet.

I september 2015 avslöjar Di att Swedbanks finanschef Göran Bronner och storföretagschefen Magnus Gagner-Geeber skapat ett smärre fastighetsimperium parallellt med sina bankjobb. Wolf försvarar inledningsvis affärerna och menar att dessa har hanterats internt. Senare backar han, och i december får Gagner-Geeber gå på dagen.

Kring årsskiftet inleder Finansinspektionen en särskild granskning av banken, och i februari kommer plötsligt beskedet att Michael Wolf också sparkas, även han med omedelbar verkan.

Anders Sundström hävdar att fastighetsaffärerna som Wolf godkänt har varit av mindre betydelse, och att förändringen görs för att man behöver ”ett nytt ledarskap” för att bättra på kundnöjdheten.

Några dagar senare avslöjar Di att Swedbank polisanmält sin utkastade vd för brott mot marknadsmissbrukslagen, efter tips från en så kallad visselblåsare. Wolf anser i sin tur att det är han själv som har varit visselblåsaren i fallet.

Styrelsens hantering av skandalen får hård kritik av aktieägare och experter, och många anser att Sundström är tvungen lämna sitt uppdrag efter haveriet.

”Frågan om vem som ska sitta i styrelsen ska ägarna besluta om”, svarar Sundström.

Beslutet om hans framtida vara eller icke-vara som styrelsetopp tas under bankens årsstämma i april.

Källor: Veckans Affärer, Fokus, Dagens industri, Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet

Tyck till