ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 20 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Börsen: Vänder till grönt

Stockholmsbörsen har inlett fredagens handel med rörelse kring nollstrecket. Även på kontinenten var indexrörelserna beskedliga. I spåren av bokslut tyngdes Swedish Match.

"De ledande aktiemarknaderna har tagit en paus för att hämta andan och vila på lagren efter den snabba uppgången sedan i fredags. Korrelationen och osäkerheter kring oljan fortsätter prägla humöret", skrev Erik Hansén på IG i fredagens morgonbrev.

Klockan 10.35 var storbolagsindexet OMXS30 0,2 procent upp till nivån 1.366. Aktier för omkring 4 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. Även på kontinenten var rörelserna för de ledande börsindexen begränsade.

På svenskt börsgolv tappade Swedish Match nära 5 procent. Snusbolagets siffror för det fjärde kvartalet var överlag lite lägre än väntat. I utsiktsväg talades det om ökad konkurrens på den svenska snusmarknaden sedan december 2015. Bolaget väntar sig en intensiv konkurrens under hela 2016.

Medan Swedish Match med det var svagast presterande aktie inom storbolagsindexet så hittades Fingerprint i topp med omkring 5 procents uppgång till 510 kronor.

Inom banksektorn har RBC Capital Markets sänkt Nordea till sector perform från outperform. SHB lyftes till outperform från underperform. Nordea var 0,3 procent ned medan SHB steg 0,3 procent. SEB och Swedbank rörde sig än mer marginellt.

Nordea Markets har höjt Atlas Copco till köp från behåll. Riktkursen är 220 kronor. Bolagets A-aktie steg drygt 2 procent till 195:40 kronor.

Inom råvarurelaterat var Boliden och SSAB båda kring 1 procent upp. Oljepriset noterade relativt beskedliga rörelser med Brent strax över 34 dollar per fat. Lundin Petroleum hittades 0,5 procent lägre.

Lundin Mining steg 2 procent sedan det redovisat ett klart bättre operativt rörelseresultat än väntat. Samtidigt gjordes stora nedskrivningar av värdet på bolagets gruvtillgångar.

Eltel klättrade nära 4 procent efter att ha redovisat bättre siffror än väntat för det fjärde kvartalet.

Installationsbolaget Bravidas rapport var blandad och aktien var oförändrad.

I det rika rapportflödet hittades Mr Green drygt 8 procent lägre. Spelskatter från Österrike och andra länder tyngde rörelseresultatet och kan ha bidragit till oro i spåren av ett ökat fokus inom sektorn på just skattekostnader. Bolaget föreslog inte heller någon utdelning då bolaget avser att accelerera investeringarna inom verksamheten under 2016.

Anoto aviserade en riktad emission om 10,8 miljoner kronor till kurs 0:83 kronor. Aktien sjönk 2,8 procent.

Fredrik Ruben, som nyligen tillträdde som chef för Tobiis affärsområde Assistive Technology, köpte 1.500 A-aktier i bolaget den 18 februari och innehar därefter 10.500 aktier samt 175.000 teckningsoptioner. Aktien steg drygt 8 procent.

Makro:

* På fredagens USA-statistikagenda står amerikansk KPI för januari.

* Kinas centralbank PBOC kommer att höja reservkraven för banker som ökat sin utlåning alltför snabbt, enligt källor till Bloomberg News.

Tyck till