ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Marknadsnyheter

Börsen: Uppgångarna kom av sig

Fredagens initiala uppgångar på Europabörserna förbyttes till minustecken framåt eftermiddagen, då investerare tycktes passa på att lasta av lite risk inför helgen efter det svaga börsårets hittills bästa vecka.

I Stockholm innebar det att OMXS30 klockan 13.45 handlades på minus 0,4 procent och nivån 1.358. Veckovis innebär det en uppgång på drygt 5 procent. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 8,6 miljarder kronor.

"Hopp om kommande ECB-stöd i mars har drivit veckans uppgångar, men nu är det överköpt och folk passar på att ta hem vinst inför helgen; det handlar mycket om tekniska rörelser och inte så mycket fundamenta nu", sade Alfred Bergs allokeringschef Jonas Olavi till Nyhetsbyrån Direkt om dagens indexutveckling.

Telekom var sämsta sektor i Stockholm, med Nokia som främsta sänke i OMXS30, minus 1,8 procent efter en uppgångssekvens på fem dagar i följd. En nyemission aviserades under morgonen, men den genomförs på grund av Alcatelförvärvet och är känd sedan tidigare.

Atlas Copco A låg i toppen av samma index med en uppgång på 1,7 procent för A-aktien. Verkstadsbolaget har fått en köprekommendation av Nordea, som ser potential för uppvärdering om industrikonjunkturen vänder.

Biometri tycks göra framryckningar, att döma av att den brittiska storbanken HSBC enligt vad brittiska medier skriver på fredagen lanserar "biometrisk banking", vilket bland annat innebär åtkomst av banktjänster med hjälp av fingeravtryck. Fingerprint-aktien var upp näst mest i OMXS30, 1,4 procent.

Swedish Match tappade drygt 4 procent, sämst i OMXS30. Snusbolagets siffror för det fjärde kvartalet var överlag lite lägre än väntat. I utsiktsväg talades det om ökad konkurrens på den svenska snusmarknaden sedan december 2015, något som väntas pågå under hela 2016.

Inom banksektorn har RBC Capital Markets sänkt Nordea till sector perform från outperform. SHB lyftes till outperform från underperform. Samtliga svenska storbanker backade i linje med eller något mer än OMXS30.

Oljepriset noterade relativt beskedliga rörelser med Brent strax under 34 dollar per fat. Lundin Petroleum hittades 1,2 procent lägre.

Lundin Mining steg med som mest nästan 4 procent sedan det redovisat ett klart bättre operativt rörelseresultat än väntat, men aktien föll sedan tillbaka till rörelser kring nollan. Stora nedskrivningar av värdet på bolagets gruvtillgångar redovisades i rapporten.

Eltel klättrade ett par procent efter att ha redovisat bättre siffror än väntat för det fjärde kvartalet.

Installationsbolaget Bravidas rapport var blandad, med starkare resultat än väntat men inbromsande organisk tillväxt. Aktien var ned drygt 2 procent.

I det rika rapportflödet hittades Mr Green drygt 8 procent lägre. Spelskatter från Österrike och andra länder tyngde rörelseresultatet och kan ha bidragit till oro i spåren av ett ökat fokus inom sektorn på just skattekostnader. Bolaget föreslog inte heller någon utdelning då bolaget avser att accelerera investeringarna inom verksamheten under 2016.

Anoto aviserade en riktad emission om 10,8 miljoner kronor till kurs 0:83 kronor. Aktien sjönk 3-4 procent till några öre över emissionskursen

Fredrik Ruben, som nyligen tillträdde som chef för Tobiis affärsområde Assistive Technology, köpte 1.500 A-aktier i bolaget den 18 februari och innehar därefter 10.500 aktier samt 175.000 teckningsoptioner. Aktien steg drygt 4 procent.

Tyck till