ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Arbetslösa får störst inkomstökning i år

  • Foto: TT

Arbetslösa ser störst förändring i plånboken i år enligt en analys från Swedbank. Även löntagarhushåll och pensionärer får det bättre medan studenterna kan räkna med 200 kronor mindre per månad.

När taket i arbetslöshetsförsäkringen nu höjts är det arbetslösa som ser störst förändring i plånboken. Tidigare gick den genomsnittlige arbetslöse back drygt 1.400 kronor varje månad. Nu har de i stället 1.600 kronor över i slutet av månaden förutsatt att de inte ändrar sin konsumtion.

Trots fjolårets höjning av arbetslöshetsersättningen har den genomsnittlige arbetslöse fortfarande drygt 30 procent mindre att leva på jämfört med för tio år sedan, justerat för inflation.

Utvecklingen har varit likande för pensionärer. Ett par som lever på inkomstpension har fått 8 procent mindre kvar i plånboken i slutet av månaden sedan 2006 medan de som har garantipension har 2 procent mindre. De pensionärer som fortfarande jobbar får sänkt inkomstskatt i år. Tillsammans med det höjda bostadstillägget ger det ett pensionärspar med inkomstpension drygt 800 kronor mer per månad i år.

Garantipensionärerna får däremot mindre på grund av att prisbasbeloppen som används för att räkna ut pensionen sänkts. Samma pensionärspar får en dryg hundralapp mer i månaden om de lever på garantipension.

Även studenterna har fått se sitt studiemedel sänkt av lägre prisbasbelopp. Tillsammans med något högre kostnader betyder det att den genomsnittliga studenten har 200 kronor mindre att leva på tills nästa utbetalning från CSN.

Under samma period har lönehushållen fått mellan 30 och 50 procent mer varje månad i snitt. För dessa ser effekterna i år lite olika ut. En ensamstående förälder får drygt 580 kronor mer per månad tack vare höjningen av underhållsstödet. En tvåbarnsfamilj i hyresrätt kan räkna med drygt 900 kronor mer i slutet av månaden. Bor de istället i villa blir det ungefär 400 kronor mer, vilket bland annat beror på att Swedbank räknat med tuffare amorteringsregler.

Överlag får lönehushållen det också bättre i år enligt Swedbanks beräkningar. De med högre inkomster får visserligen högre inkosmtskatt genom nedtrappningen i jobbskatteavdraget för månadsinkomster över 50.000 kronor men på totalen stiger lönerna samtidigt som priserna inte förändrats nämnvärt.

Drömjobben är en push bort. Testa Di KarriärPush (extern länk)

Tyck till