ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 18 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Apple riskerar tvingas lämna ut privata uppgifter

  • Tim Cook, vd för Apple. Foto: Richard Drew / TT
Justitiedepartementet i USA vill tvinga Apple att låsa upp en telefon som tillhör en av personerna som medverkade vid San Bernardino-dåden, enligt CNBC. Apples vägran får presidentkandidaten Donald Trump att rasa.

Apples vd Tim Cook, och andra företrädare för företaget, fördömer begäran och har nu startat en debatt om hur stor tillgång företag bör ge staten till information för att kunna utreda eller motverka terrorattacker, enligt CNBC. Google är ett av de företag som ställer sig bakom Apples protest.

Justitiedepartementet har lämnat in en begäran till en federal domstol om att Apple ska hjälpa FBI att få tillgång till data i den Iphone som tillhör Syed Rizwan Farook, som tillsammans med sin hustru Tashfeen Malik sköt ihjäl 14 personer i ett möjligt terrordåd i december 2015. Telefonen tillhör hans tidigare arbetsgivare. Tidigare i veckan beordrades Apple, av en domare i Kalifornien, att ge "rimligt tekniskt bistånd" till FBI.

Enligt Tim Cook finns det en risk att staten kan komma att missbruka tillgången till privat information och att Apple på sikt kan tvingas bygga övervakande mjukvara.

"Den amerikanska staten kräver att Apple tar ett stort steg som hotar våra kunders säkerhet. Vi motsätter oss denna order, som har betydelse för mer än det här juridiska fallet", skrev Tim Cook i ett dokument som har publicerats av Apple, enligt CNBC.

Enligt staten gäller begäran enbart den berörda telefonen, skriver CNBC.

Apple kritiseras nu av den republikanske presidentkandidaten Donald Trump.

"Vilka tror de att de är? De måste öppna upp det. Jag håller med domstolarna till 100 procent", sade han i en tv-intervju i tv-programmet Fox and Friends.

"Vi måste använda sunt förnuft", fortsatte han.

Tyck till