ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 23 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Svenska bankerna i Europatopp

  • Foto: TT

2016 har inletts med en rejäl bankslakt över hela Europa. Men svenska banker är bland de bästa i hela Europa och Swedbank placerar sig bäst, enligt Di:s sammanställning.

Indexet Stoxx Europe 600 Banks, som innehåller de största bankerna i Europa, har backat med drygt 20 procent hittills i år. Investerare har börjat oroa sig för en ny sorts företeelse, coco-obligationer, och huruvida banker, framför allt Deutsche Bank, hade finansiella muskler att betala ränta på dem.

Coco-obligationer ges ut av banker och konverteras till aktier om banken hamnar i finansiell knipa. Formellt ska det inte vara några konstigheter men i praktiken har signaler om svårigheter med att betala ränta på coco-obligationer tolkats som krissignaler.

Tuffast har 2016 varit för banker i länder som plågats av skuldkrisen i euroområdet, det vill säga Italien, Grekland och Portugal.

För de svenska bankerna ser det dock ljusare ut då de är bland de bästa i Europa. De placerar sig i topp mätt efter avkastning på eget kapital, enligt Di:s sammanställning där bankerna som ingår i indexet Stoxx Europe 600 Banks undersökts. Alla fyra storbankerna, Nordea, Handelsbanken, Swedbank och SEB, kvalar in på topp tio.

”Internationella investerare har länge frågat varför man ska köpa svenska banker som vid en första anblick sticker ut som relativt dyra. Men det kostar mer med champagne eller en BMW jämfört med mousserande vin eller en Volkswagen", sa en aktiemäklare till Nyhetsbyrån Direkt tidigare i veckan.

Swedbank har varit i fokus de senaste veckorna. Vd:n Michael Wolf fick sparken av styrelsen med omedelbar verkan i spåren av Di:s avslöjanden om att Swedbanktoppar ägnat sig åt omfattande fastighetsaffärer vid sidan om sina uppdrag i banken, något som Michael Wolf godkänt. Enligt Swedbanks styrelseordförande Anders Sundström fick Michael Wolf sparken på grund av för låg medarbetar- och kundnöjdhet, medan fastighetsaffärerna var en mindre bidragande orsak.

Men enligt Di:s sammanställning placerar sig Swedbank alltså som tredje bästa bank i Europa och är bäst av de svenska bankerna.

Bland de banker som placerar sig sämst märks banker från krisländerna Grekland och Italien men också jättar som Barclays, Credit Suisse, Royal Bank of Scotland och Deutsche Bank.

Deutsche Bank, en global bankjätte, har haft det tufft de senaste åren och 2016 har inte inletts på ett bättre sätt då aktien backat med nästan 30 procent i år. Deutsche Bank är ett exempel på den transformation som banker tvingats genomgå efter finanskrisen då tuffare regleringar och striktare kapitalkrav slagit mot bankernas lönsamhet.

Jämför sparkonton - hitta bästa sparräntan här! (extern tjänst)

De 10 bästa bankerna i Europa
Bank Avkastning på eget kapital Börsvärde (euro) Land
KBC Groep NV 16,6 20,2 miljarder Belgien
DNB ASA 14,3 16,4 miljarder Norge
Swedbank AB 13,1 19,8 miljarder Sverige
Svenska Handelsbanken AB 12,8 22,1 miljarder Sverige
Komercni banka as 12,2 6,7 miljarder Tjeckien
Nordea Bank AB 12,0 35,6 miljarder Sverige
Skandinaviska Enskilda Banken AB 12,0 19,2 miljarder Sverige
UBS Group AG 11,7 51,2 miljarder Schweiz
Bank of Ireland 10,3 8,5 miljarder Irland
ING Groep NV 10,2 39,5 miljarder Holland

Källa: Bloomberg

De 10 sämsta bankerna i Europa
Bank Avkastning på eget kapital Börsvärde (euro) Land
Banca Monte dei Paschi di Siena SpA -40,7 1,7 miljarder Italien
Eurobank Ergasias SA -33,7 972,8 miljoner Grekland
Alpha Bank AE -16,5 2,3 miljarder Grekland
Royal Bank of Scotland Group PLC -8,3 37,3 miljarder Storbritannien
Deutsche Bank AG -6,9 20,8 miljarder Tyskland
Credit Suisse Group AG -6,8 23,6 miljarder Schweiz
Raiffeisen Bank International AG -3,9 3,3 miljarder Österrike
Barclays PLC 0,6 34,8 miljarder Storbritannien
Banco Popular Espanol SA 0,8 4.6 miljarder Spanien
Unione di Banche Italiane SpA 1,2 3,2 miljarder Italien

Källa: Bloomberg

Tyck till