ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 23 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Östländer modifierar Camerons förmånsbegränsning

  • Foto: Frank Augstein/TT

Storbritannien kan få begränsa sociala förmåner för EU-medborgare i högst fem år. Det var de fyra Visegradländernas förhandlingssvar till Storbritannien på torsdagskvällen i EU-toppmötets förhandlingarna, uppgav EU-källor.

Efter en inledande period på tre år skulle begränsningen kunna förlängas i först ett år och sedan ett till år, föreslog de fyra - Polen, Slovakien, Tjeckien och Ungern. Tidigare på torsdagskvällen krävde den brittiske premiärministern David Cameron totalt 13 år, uppdelade på sju, plus tre plus tre år.

Tjeckiens premiärminister Bojuslav Sobotka, som talade för Visegradländerna, sade att det är viktigt att begränsningen av sociala förmåner och indexeringen av barnbidrag bara gäller nyanlända EU-medborgare.

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen tyckte att indexering är ett bra instrument. Danmark vill själv införa en indexering eftersom landet har världens högsta levnadsomkostnader. Detta skulle sänka barnbidrag som skickas till EU-medborgares barn i EU-länder med lägre levnadsomkostnader.

Tyska förbundskansler Angela Merkel höll visserligen med om att begränsningen av sociala förmåner under 13 år är en lång period. Men EU-länderna måste också tänka på att de måste ge David Cameron vad han behöver komma hem med, sade hon.

Bland andra invändningar fanns franske presidenten Francois Hollandes mot att Storbritannien gavs viss möjligheten till mjukare finansmarknadsreglering. Luxemburgs premiärminister Xavier Bettel instämde.

Statsminister Stefan Löfven betonade att Sverige inte avser gå med i euron, trots att Sverige saknar formellt undantag. Anledningen är nejet i folkomröstningen 2003.

ECB-chefen Mario Draghi deltog i mötet och underströk vikten av att lagstiftningen på finansmarknaden kan vara flexibel.

Tyck till