ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 20 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Mexiko chockar investerare

  • Foto: TT
Mexiko chockar investerare med flera överraskande drag som syftar till att rädda peson. Centralbanken höjer styrräntan till 3,75 procent och finansministern aviserar stora besparingar.

Styrräntan höjs med 0,5 procent eftersom den mexikanska valutan peson är i en fallande trend, vilket leder till stigande inflation.

Regeringen ska minska utgifterna i år med 132,3 miljarder pesos, nästan 61,5 miljarder kronor. Det motsvara en åtstramning på 0,7 procent av den samlade ekonomin (BNP).

Mexico sålde också i veckan dollar i stor utsträckning för att stabilera peson.

"Peson kan stabiliseras, men räntehöjningarna bör fortsätta om valutan inte stabiliseras", säger Marco Oviedo, chefsekonom på Barclays i Mexiko till Bloomberg.

Den mexikanska peson stärktes med drygt 3 procent efter onsdagens utspel från centralbanken och regeringen.

Mexikos ekonomi väntas växa med 2,8 procent i år. Enligt prognoser är ett växande budgetunderskott och svagare valuta oroande.

Trycket mot den mexikanska peson ska ses i ljuset av oljeproducerande nationer över hela världen pressas av låga råoljepriser. Det amerikanska kreditvärderingsinstitutet Standard & Poors tog i veckan ned utsikterna för Colombias kreditbetyg med hänvisning till en försämrade tillväxtutsikter på grund av oljan.

"Mexiko visar god förmåga att reagera på negativa externa chocker", säger Pablo Cisilino till Bloomberg.

Pablo Cisilino arbetar med att hantera skulder på tillväxtmarknader vid Stone Harbor Investment Partners i New York.

FACTORING: Låt bankerna slåss om dig som kund. (Extern tjänst)

Tyck till