ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Opinion Ledare

Ledare: LO:s kampanj om lönerna fördummar

  • Karl-Petter Thorwaldsson

Rör inte min lön – det är namnet på en kampanj som LO har köpt på vänstersajten Politism.

Måltavlan är de som har kommit med olika förslag om låglönejobb, främst centerledaren Annie Lööf och KD-ledaren Ebba Busch Thor. Den senare utvecklade sina tankar på Di Debatt på torsdagen.

Det mest uppenbara felet i slagorden på Politism är att ingen i debatten har föreslagit att några befintliga löner ska sänkas. Alla debattörer har fokuserat på löner för dem som i dag inte har något jobb. Men ett större problem är att det inte talas om utanförskapet, alltså alla som inte finns på arbetsmarknaden men som behöver komma in.

Det finns många problem med låglönejobben som hade kunnat tas upp i kampanjen om det funnits en vilja till nyansering. Arbetsmarknadsexperten Svante Nycander varnade till exempel för underbudskonkurrens på Di Debatt den 1 februari med argumentet att svenska företag ska konkurrera med effektivitet och inte med billig arbetskraft. Han pekade också på attarbetsmarknaden tidigare har lyckats absorbera ökande arbetskraftsutbud, som när jobben i jordbruket försvann och när hemmafruarna skulle börja arbeta.

Ett annat problem som Politism hade kunnat peka på är frågan om hur lägre löner ska åstadkommas i praktiken – hur ska parterna tvingas sänka lägstalönerna, med lagstiftningshot?

LO och Politism tycks inte se det många andra ser – de många nyanlända med mycket begränsad utbildning och dåliga språkkunskaper kommer snart ut på arbetsmarknaden. Vad ska de få för jobb egentligen? En rad experter har sett lägre lönekostnader som lösningen. Utvidgade rutjobb är förmodligen nödvändigt – framför allt för att avdraget gör svarta jobb vita och kan öppna för en kommersialisering av en rad tjänster som i dag inte finns på marknaden.

Nya samhällstjänster skulle också behövas. Sjukvårdsbiträdena är på väg tillbaka på flera sjukhus, rapporterar den fackliga tidningen Vårdfokus. Problemet är att det är svårt för staten att beordra fram sådana jobb i en samhällsapparat som är mycket decentraliserad. Det har varit trögt att få i gång de ”extratjänster” med kollektivavtalad lön som ska finnas för dem som står långt från arbetsmarknaden. Det har dock administrativa orsaker och beror inte på lönen.

För extratjänsterna har LO-facket Kommunal nämligen redan undertecknat ett särskilt kollektivavtal. Och i detta avtal finns ingen undre gräns för lönenivån. Men det talar LO tyst om i sin kampanj.

Tyck till