ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Kontokorten med bäst resevillkor

  • Foto: Colourbox

Resesajten Boka min resa har undersökt vilket kontokort som ger bäst reseförsäkring och som är mest lönsamt att betala med utomlands. Enligt jämförelsen, som omfattar 19 kortgivare, finns det stora skillnader mellan försäkringar och avgifter.

"Det är svårt att ha koll på alla villkor och vad de egentligen innebär. Vi har gjort en jämförelse av vanliga kontokort för att se vilket kort som man bör betala resan med, för att få så bra försäkring som möjligt, och vilket man bör ta med sig på resan", berättar Emma Larsson, skapare av resesajten Boka min resa. 

American Express Platinum är det kontokort som ger det bästa reseskyddet och en genomsnittligt hög ersättningsnivå, enligt Boka min resa. Om du till exempel drabbas av sjukdom eller olycka ersätter American Express Platinum, och Gold, nödvändiga och skäliga kostnader upp till 1 respektive 10 miljoner kronor. Det är det enda kortet, utöver Handelsbanken Allkort/Platinum och Ålandsbanken Visa, som ersätter resenärer vid olyckor eller sjukdomar som inte leder till medicinsk invaliditet.

American Express Platinum kostar 6.000 kronor per år och lönar sig sannolikt enbart för den som reser ofta eller utnyttjar andra kortförmåner. Kortet har dessutom ett inkomstkrav på 600.000 kronor per år. American Express Gold har ett nästan lika bra reseskydd, enligt jämförelsen, och kostar 1.500 kronor per år. Inkomstkravet för det kortet är 350.000 kronor per år.

Reseskyddet har bland annat bedömts utifrån försäkringens längd. American Express Platinum erbjuder 120 sammanhängande eller 240 resdagar på ett år. Det kan jämföras med Forex Visa och Ålandsbanken som enbart erbjuder 45 dagar. Handelsbanken Platinum är det kort, av de klassiska bankernas, som ger bäst reseskydd och genomsnittligt höga ersättningsnivåer, enligt Boka min resa.

Bara för att ett kontokort erbjuder bra reseskydd behöver det inte vara lönsamt att använda det under resan. American Express Platinum, som ger bäst reseförsäkring enligt Boka min resa, har höga valutapåslag och uttagsavgifter.

"Det kort som är bäst att betala med utomlands är Ica Bankens. De har i dagsläget ingen uttagsavgift och noll procent i valutapåslag", berättar Emma Larsson, och påpekar att Ica Banken, i samband med undersökningen, meddelade att de kommer lägga på ett valutapåslag på 1,25 procent från och med den 1 mars. 

Övriga kontokort som har 0 kronor i uttagsavgift är Medmera Bank Mer, Norwegian Bank, Skandiabanken Visa och Ica Banken. Kontokorten utan valutapåslag är Medmera Bank Mer, Collector Easyliving och Ica Banken.

Det betyder att Ica Banken och Medmera Bank i dagsläget är de enda kortgivarna i undersökningen som varken har valutapåslag eller uttagsavgift. Medmeras kort har dock en kreditgräns på 100.000 kronor.

"Ett av de sämsta korten att betala med på plats är ett resekort, Marginalen Bank Traveller Visa, som bland annat tar minst 35 kronor i uttagsavift. Det är onödiga pengar som blir stora i längden. De kanske man hellre lägger på en fin middag med familjen", säger Emma Larsson.

Tyck till