ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Industrin: Svensk ekonomi är dopad - snart kommer fallet

  • Per Hidesten. Foto: Industriarbetsgivarna

Snart börjar kurvorna vika nedåt även i svensk ekonomi. Det spår arbetsgivarna i industrin som vill se låga löneökningar i de pågående avtalsförhandlingarna.

Den senaste tidens oro på finansmarknaderna är bara ett tecken på att världsekonomin sedan slutet av 2015 är på väg att tappa fart. Kina och USA bromsar in, samtidigt går återhämtningen i Europa mycket trögt.

”Vi står som vanligt och famlar, men vi har sett en tydlig avmattning i världsekonomin”, säger Mats Kinnwall, chefsekonom på Industriarbetsgivarna.

I en uppdaterad konjunkturprognos varnar han för en inbromsning efter sex år med en svag återhämtning. Samtidigt avfärdar Mats Kinnwall hotet om en recession.

”Ett kraftigt börsfall är inget kvitto på en recession men det finns naturligtvis en ökad risk”, säger han.

Svensk ekonomi växte i fjol med cirka 3,7 procent, vilket var betydligt mer än övriga Europa. Mats Kinnwall beskriver den svenska ekonomin som räntedopad, tack vare Riksbankens låga räntor som hotar blåsa upp bubblor när hushållen och företagen drar på sig rekordstora lån.

”De penningpolitiska experimenten på Brunkebergstorg är…intressanta”, som Mats Kinnwall försiktig beskriver det.

Samtidigt har exportbolagen åkt snålskjuts på att kronan försvagats de senaste åren. Men det är inte hållbart i längden, hävdar Industriarbetsgivarnas chefsekonom som drar slutsatsen att svensk ekonomi också är på väg att bromsa in.

Han spår att vi ”vilken månad som helst” kommer se hur konjunkturbarometrarna börjar peka nedåt och tror på en BNP-tillväxt 2016 på 2,7 procent, vilket fortfarande är bra men en bit från toppen.

Mats Kinnwall släpper sin konjunkturprognos samtidigt som avtalsförhandlingarna pågår mellan fack och arbetsgivare i rummet bredvid.

Den något pessimistiska prognosen ger bränsle till arbetsgivarna som sagt att de vill se löneökningar klart under 1 procent. IF Metall har kontrat med krav på 2,8 procent.

”Svensk BNP och svensk inflation är tämligen irrelevant för vad som händer i svensk industri. Vi måste jämföra oss med omvärlden vilket betyder att vi har ett rörligt mål”, säger Mats Kinnwall om lönekraven.

Tyska stålavtalet från i slutet av 2015 gav löneökningar på 1,73 procent, arbetsgivarna pekar också gärna på det finska krisavtalet där påslaget blev 0,5 procent

”Det visar i alla fall vad som är för högt”, säger Mats Kinnwall om konkurrentländernas lönepåslag.

Enligt Industriarbetsgivarnas vd Per Hidesten går det framåt i de pågående förhandlingarna som ännu inte nått de svåraste frågorna, lönenivåer och avtalslängd. Han räknar med att industrin ska vara klara med sina förhandlingar före det att avtalet löper ut 31 mars och därmed kunna sätta ett märke för hela avtalsrörelsen.

Traditionellt sparande? Hitta bästa sparkontot (extern tjänst)

Tyck till