ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 23 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Hjälp att sikta mot nya mål

  • PÅ PALLEN. Magdalena Forsberg avrundade sin skidskyttekarriär med två bronsmedaljer i OS i Salt Lake City 2002. Foto: Andrew Medichini

Först elitidrottare – sedan entreprenör. Den vägen har några av Sveriges stjärnor valt efter att ha gått en specialanpassad utbildning.
Ericssonchefen Hans Vestberg är en av de näringslivsprofiler som hjälper idrottsstjärnorna till en ny karriär.

Cruyff Institute, grundat av fotbollsstjärnan Johan Cruyff, anordnar ettåriga utbildningar för tidigare elitidrottare som vill skapa en ny karriär utanför idrotten. Bland de tidigare kursdeltagarna återfinns hockeystjärnan Peter ”Foppa” Forsberg och skidskytten Magdalena Forsberg.

Ericssonchefen Hans Vestberg var en av de näringslivsprofiler som föreläste på en alumnträff på onsdagen. Temat var hur erfarenheter inom idrotten kan komma till användning inom näringslivet.

Hans Vestberg har själv spelat handboll och är ordförande för Svenska Handbollsförbundet.

”Hur man förbereder sig för och utvecklar sig inom näringslivet, påminner i stor utsträckning om hur man systematiskt tränar som elitidrottare”, säger han.

”Som aktiv idrottare var jag aldrig den bästa spelaren i laget, men jag fick ofta en ledarroll. Där lärde jag mig behovet av att sätta ihop ett bra lag med rätt folk på rätt plats och vikten av coachning och peppning för att skapa stämning och framåtanda”, säger Hans Vestberg.

Per-Ulrik Johansson, tidigare golfproffs och numera vd för Wermdö Golf och Country Club, uppskattade Hans Vestbergs föreläsning.

”De egenskaper som byggts upp under idrottskarriären har varit till stor nytta inom mitt nuvarande arbete. Målmedvetenheten, noggrannheten och att aldrig känna sig nöjd sitter lite i ryggmärgen när man varit framgångsrik inom en idrott”, säger Per-Ulrik Johansson.

”Utbildningen har fungerat som ett första steg och gett mig en insikt i många delar när det gäller att driva företag.”

Diplomutbildningen består av sammanlagt 40 dagar utspridda över ett år och kostar 158.000 kronor. Ett 50-tal idrottare har deltagit.

”Vi vill förmedla en bild av vad som krävs för att driva företag och inte minst vad som skapar affärer. Utbildningen ger tidigare elitidrottare verktyg för att våga ta ett nästa steg och känna att det som fick dem att lyckas inom idrotten också kan få dem att lyckas inom näringslivet”, säger Anders Sewerin, vd för Cryuff Institute Sverige.

Tyck till