ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

David Cameron kräver ny förmånsbegränsning

Den brittiska regeringen vill kunna begränsa sociala förmåner och skatterabatter för EU-medborgare i Storbritannien i upp till tio år.

Det kravet framförde premiärminister David Cameron till övriga EU-ledare då toppmötet inleddes på torsdagskvällen, uppgav EU-källor.

Hans krav var att efter en inledande period på sju år ska begränsningen kunna förlängas i först tre år och sedan ytterligare tre år.

För den enskilde nyanlände EU-medborgare sker begränsningen dock under fyra år, med en gradvis infasning av förmånerna under perioden.

Särskilt östliga EU-länder väntas vilja korta ner tidsperioden betydligt vid förhandlingarna under toppmötet. Även statsminister Stefan Löfven har sagt att Sverige vill ha en så kort period som möjligt.

Enligt utkastet till uppgörelse kan Storbritannien få tillåtelse att begränsa de sociala förmånerna om EU-kommissionen konstaterar att exceptionella omständigheter föreligger på grund av ett stort inflöde av arbetskraft. Det kan handla om att olika områden överbelastas, som socialförsäkringssystemet, arbetsmarknaden eller offentliga tjänster.

I toppmötets inledning preciserade David Cameron också sina andra krav. För att undvika diskriminering av euroländer är det viktigt att det räcker med klagomål från ett enda icke euroland. Storbritannien ska alltså ensamt kunna lyfta en fråga till ekofinrådet.

Vidare underströk David Cameron att ett brittiskt undantag måste vara tydligt från EU-länders mål att sträva mot en "allt närmare union".

När det gäller det brittiska kravet om indexering av barnbidrag som skickas till barn i andra EU-länder sade den brittiske premiärministern att det nu har varit nog med kompromissandet.

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk sade att han ville höra från alla EU-ledare om vilka invändningar de har mot liggande kompromissförslag.

Sedan sade han att han är beredd att förhandla i bilaterala överläggningar med var och en både fredag, lördag och söndag för att nå en överenskommelse.

Tyck till