ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Carnegie tror på noteringslyft

  • Foto: TT/Colorbox

Carnegie stänger 2015 med ett starkt resultat och många genomförda noteringar. Men trots noteringsstopp på börsen tror vd Björn Jansson att intresset kan bli stort under 2016.

Carnegies operativa intäkter ökade med 11 procent till 2,3 miljarder kronor. Resultatet före skatt klättrade med 7 procent till 289 miljoner kronor, visar bokslutsrapporten för 2015. Den svenska noteringsmarknaden 2015 var också den starkaste på 15 år, mätt till antalet transaktioner.

"Vi var med på 16 av 27 börsnoteringar i Norden. Det är vi stolta över", säger vd:n Björn Jansson.

Men ju längre 2015 led, desto stökigare blev det på börsen och under 2016 har intresset för börsnoteringar svalnat. Men Björn Jansson tror att det finns goda förutsättningar för noteringar under 2016.

"Självklart beror det på hur aktiemarknaden går generellt. Det har ju varit lite stökigt på marknaden i inledningen av det här året men det har ändå gjorts två börsnoteringar i Norden, STG i Danmark och Catena Media i Sverige, i år och vi har varit med på båda", säger Björn Jansson.

Under första halvåret ska Carnegie Fonder knoppas av och gå samman med danska Carnegie Asset Management när riskkapitalbolaget Altor, som äger 75 procent av Carnegie, samlar all sin fondförvaltningsverksamhet i ett bolag även om verksamheterna inte slås ihop. Resterande andel av Carnegie ägs av anställda inom bolaget. 

När börsnoteras ni?
"Det är ingenting som jag bestämmer. Mitt fokus är att stärka vårt erbjudande och att göra bolaget så bra som möjligt. Det är en ägarfråga om de bestämmer sig för att sälja och om det då blir börsen eller något annat. Det ligger inte på mitt bord."

Stockholmsbörsen har hittills i år backat med över 5 procent.

"Grunden till det onda, om man nu kan kalla en börsnedgång för det, är att vi har en alldeles för svag konjunktur i världen. Marknaden hade lite för höga förväntningar på tillväxten för 2016 och nu håller den på att anpassa sig", säger Björn Jansson.

"Jag tror att börsen stänger högre än vad den är i dag därför att världsekonomin kommer inte att kollapsa och våra företag kommer att kunna behålla sin intjäning. Ränteläget gör också aktier väldigt attraktiva så länge de behåller sin intjäning och förmåga att betala utdelning."

Traditionellt sparande? Hitta bästa sparkontot (extern tjänst)

Tyck till