ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 21 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Bankföreningen rasar mot undantag från amorteringskrav

  • Foto: Karin Malmhav/TT
Bankföreningen rasar mot undantaget från amortering och vänder sig nu direkt till riksdagens finansutskott. Uppmaningen är att stoppa – eller åtminstone tidsbegränsa – möjligheten till undantag för nyproduktion.

Regeringens och allianspartiernas ambition är att stimulera ökat bostadsbyggande genom att undanta nyproduktion från amorteringskravet.

Men i verkligheten kan det bli precis tvärt om, varnar Bankföreningen. Ett stort problem är risken för inlåsningseffekter, eftersom den som köper en ny bostad slipper undan amorteringskravet så länge man bor kvar.

”Det här kommer i praktiken att leda till att man får segmenterad bostadsmarknad där nyproduktionsbeståndet kommer att bli inlåst i sin egen bur”, säger Bankföreningens vd Hans Lindberg.

Enligt Hans Lindberg riskerar den som köper en nyproducerad bostad att betala ett överpris om det nuvarande förslaget genomförs.

”När bostaden går vidare till försäljning på andrahandsmarknaden gäller inte amorteringsfriheten längre och då är inte betalningsviljan lika hög”, säger han.

Bankföreningen väljer nu att vända sig till riksdagens finansutskott med en uppmaning att ta bort – eller åtminstone tidsbegränsa – möjligheten till undantag för nyproduktion.

”Om man går vidare med en lagstiftning som säger att det är okej att inte amortera på nyproduktion finns det en risk att man eroderar den amorteringskultur som vi har jobbat så hårt för att bygga upp”, säger Hans Lindberg.

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) vill inte kommentera Bankföreningens krav. Finansutskottets ordförande Fredrik Olovsson (S) påpekar att regeringens proposition bygger på en uppgörelse med allianspartierna.

”Där har det funnits starka krav på det här undantaget för nyproduktion”, säger han.

”Jag har noterat den här kritiken tidigare, men vi har gjort bedömningen att det är viktigt med en bred politisk förankring”, fortsätter han.

Behandlingen av regeringens proposition kommer att inledas i finansutskottet om några veckor. 

”Där finns en möjlighet att ta in ytterligare information”, säger Fredrik Olovsson.


Jämför olika bolån - hitta bästa möjliga ränta! (Extern tjänst)

Tyck till