ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 24 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Marknadsnyheter

USA-börser: Årets förlorare driver marknaden

Stigande oljepris och en fortsättning på de senaste dagarnas börsoptimism fick Wall Street att stänga onsdagshandeln tydligt på plus vid dagshögsta.

Årets förlorare energi, teknik och bank fortsatte att driva marknaden samtidigt som en känd biltillverkare rusade och ett Fed-protokoll tilldrog sig uppmärksamhet.

Vid stängning noterades Dow Jones Industrial Average 1,6 procent högre vid 16.453. S&P 500 steg 1,7 procent till 1.926. Tekniktunga Nasdaq Composite steg 2,2 procent till 4.534.

Omkring 1.200 miljoner aktier hade omsatts på New York-börsen och på Nasdaq hade runt 2.400 miljoner aktier omsatts.

"Risktillgångar som aktier är mer aptitligt värderade nu än de var före årsskiftet, med tanke på börsnedgången vi sett. För kapitalförvaltare skapar det möjligheter. Volatiliteten lär dock bestå, värderingarna har kommit ned men fundamenta har inte förändrats radikalt", sade Stephen Wood, chefmarknadsstrateg vid Russell Investment i New York, till Bloomberg News.

Årets sämst presterande sektorer har gett bränsle till de senaste dagarnas rally, S&P500-index bottnade i torsdags vid 22 månaders lägsta.

WTI-oljan rusade drygt 5 procent vilket överlag bidrog till börsoptimismen, tungviktaren Chevron steg drygt 4 procent.

Bland de stora tekniknamnen låg Google, Microsoft och Facebook samtliga på plus, den sistnämnda gick starkast efter en ökning om 3,5 procent.

Framåt gick även Ferrari som rusade 9 procent. Den Italienska biltillverkaren har haft en tung period sedan den noterades på New York-börsen i oktober i fjol med en aktiekurs som åkt utförslöpa. Aktien fick dock fart när det framkom att den legendariske investeraren George Soros är en av biltillverkarens tio största ägare.

Steg gjorde också energibolaget Kinder Morgan som ökade 10 procent efter att ha fallit drygt 60 procent på några månader. Warren Bufferts investmentbolag Bershire Hathaway har uppgett att det äger aktier i bolaget.

På makrofronten visade protokollet från det senaste räntemötet att Fed ser risker på nedsidan för inflationen. Det hela tolkades som duvaktigt vilket pressade dollar och gav stöd till börsen.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation steg 3 punkter till 1,80 procent.

Tyck till