ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 24 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Regeringens förslag ska leda till fler utvisningar

  • ”Jag utesluter inte några åtgärder för att få ett effektivt återvändande”, säger Anders Ygeman (S). Foto: TT
Regeringen arbetar med en lång rad förslag för att kunna utvisa fler människor som nekas asyl i Sverige.
"Jag utesluter inte några åtgärder", säger inrikesminister Anders Ygeman (S).

I slutet av januari avslöjade Dagens industri att regeringen gett i uppdrag till polisen och Migrationsverket att förbereda utvisningar av upp till 80.000 personer som sökte asyl i Sverige i fjol.

Avslöjandet blev en världsnyhet och toppade bland andra brittiska BBC, al-Jazeera och flera internationella nyhetsbyråer.

Inom regeringskansliet pågår nu ett intensivt arbete för att effektivisera återvändandet och se till så att fler personer som nekas uppehållstillstånd utvisas.

Enligt uppgift till Di diskuteras flera mycket långtgående och kontroversiella förslag, som att beslagta mobiltelefoner för att fastställa de asylsökandes identitet.

”Det är säkert ett av de förslag som har nämnts, men jag har inte överblick över alla förslag och vill inte gå in och kommentera dem enskilt”, säger Anders Ygeman.

Regeringen har tidigare gett i uppdrag till Polismyndigheten, Migrationsverket och Kriminalvården att dra igång en gemensam försöksverksamhet.

I myndigheternas plan för verksamheten listas ett antal krav för att man ska lyckas. Ett är att medarbetarna har ”mandat att testa helt nya arbetssätt”.

En avgörande punkt är att förstärka arbetet med att i ett tidigt skede fastställa personers identitet.

"Genom att fokusera resurserna på identifiering där har man mycket lättare att verkställa en utvisning om det skulle behövas”, säger Anders Ygeman.

Ytterligare ett centralt område är att försämra villkoren för personer som håller sig gömda. Eller som det heter på myndighetsspråk, att minska incitamenten att stanna kvar efter ett utvisningsbeslut.

Regeringen och allianspartierna har redan kommit överens om att slopa dagersättningen och rätten till anläggningsboende för vuxna utan barn.

Kan det komma fler åtgärder?

”Jag utesluter inte några åtgärder egentligen för att få ett effektivt återvändande”, säger Anders Ygeman.

”En sak som är aviserat är möjligheten att jobba bättre mot de arbetsgivare som utnyttjar de som saknar rätt att vistas i landet som arbetskraft”, fortsätter han.

Polisen arbetar nu på bred front för att kunna verkställa fler utvisningsbeslut. I fjol genomförde polisen knappt 4.000 av de cirka 11.000 utvisningsärenden som överlämnades av Migrationsverket.

”Vår prognos är att öka antalet genomförda utvisningar med 25 procent i år”, säger Per Löwenberg, gruppchef vid den nationella gränspolisen.

Många som får avslag på sin asylansökan väljer att avvika och leva kvar som gömda i landet. I dag finns ungefär 200 förvarsplatser, men enligt Per Löwenberg kommer det att behövas fler.

”Utifrån prognosen så är det i teorin en fördubbling”, säger han men tillägger att siffrorna är mycket osäkra.

Vid sidan av fler förvarsplatser bedömer polisen att det behövs en mer aktiv uppsikt över personer som man befarar kan komma att avvika.

Man ska dessutom göra fler så kallade inre utlänningskontroller och prioritera upp arbetet med att ta hand om tips och underrättelseinformation. Arbetsgivare som anställer personer som inte har rätt att vistas i landet ska motarbetas.

”Det ska vi göra mer systematiskt och kartlägga vilka branscher det förekommer i”, säger Per Löwenberg.

Anders Ygeman slår fast att de inre utlänningskontrollerna inte får ske på bas av till exempel hudfärg eller språk utan att det måste finnas en grundad anledning. De ska dessutom göras i samband med andra kontroller.

”Exempelvis vid misstankar om svart arbetskraft på en arbetsplats eller vid en trafikkontroll eller motsvarande”, säger han.