ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 16 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Professorn: "Ett helt vansinnigt regelverk"

  • KTH-professorn Hans Lind. Foto: Jesper Frisk (Di)/TT

Öka hyresgästernas inflytande över dyra renoveringar, acceptera lägre standard än i dagens nyproduktion och hota med att dra in kommunernas planmonopol. Det är professorns tips för att få fart på byggandet av billiga hyresrätter.

Under ett seminarium vid SNS presenterar Hans Lind, professor i fastighetsekonomi vid Kungliga Tekniska Högskolan, en ny bok om hur byggandet av hyresrätter för låginkomsttagare ska ta fart. Han sågar den svenska strategin som hittills kan summeras till att bygga bostäder för människor med högre inkomster och hoppas att på så sätt frigöra billigare begagnade lägenheter.

”De studier som har gjorts visar att de här flyttkedjorna inte är så långa”, säger Hans Linde. ”Det krävs väldigt stort byggande för de med höga inkomster för att flyttkedjorna ska märkas i resten av bostadsmarknaden.”

I stället efterfrågar han bostadsmarknadens motsvarighet till företag som klädjätten H&M, producenter som kan tillhandahålla bostäder för de som inte har råd med höga hyror.

Ett sätt är att sätta större press på kommunerna. I dag sitter kommunerna på planmonopolet och bestämmer alltså själva hur det blir med bostadsbyggandet. Enligt Hans Lind borde staten kunna hota med att dra in planmonopolet för kommuner som inte levererar bostäder där även låginkomsttagare kan bo. Han jämför med skolan, där kommunen också har ansvar men inte kan bestämma sig för att dra ner på antalet skolår.

”Jag anser att vi ska se rollfördelningen mellan stat och kommun likadant för bostadsförhållanden”, säger Hans Lind. ”Kan man inte leverera det så får man inse att då har man misskött sig och då har man inte längre rätt att bestämma över marken.”

Det är inte bara i nybyggnationen som de billiga hyresrätterna försvinner. Ett av hindren är regelverk som premierar standardhöjningar framför vanligt underhåll eftersom det senare inte ger hyresvärden rätt att höja hyran. Därmed närmar sig de befintliga bostäderna hela tiden nyproduktionens standard och till slut också hyresnivån.

”Vi har ett helt vansinnigt regelverk här”, säger Hans Lind som också slår bort invändningar om att bostäder med lägre standard och lägre hyror nödvändigtvis skapar sociala stigman.

”Jag tyckte inte att det var någon katastrof att växa upp i en lägenhet med plastmatta i badrummet”, säger han.

För att få bukt med problemet förordar professorn att hyresgästerna får större inflytande vid renoveringar och får vara med och bestämma om det ska motsvara vanligt underhållsarbete eller en standardhöjning.

Tyck till