ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Analys

Jan Glevén: Nu får Nibe upprättelse

Nibe steg kraftigt på börsen under onsdagen efter ett starkt bokslut med få svaghetstecken. Förutom att överträffa förväntningarna i samtliga tre affärsområden bjuder bolaget på höjd utdelning. Att äga aktien ser ut att bli en bra affär även framöver.

Inför rapporten hade Nibe haft en svag utveckling på börsen och följt med ned i den allmänna nedgången. Nu får aktien upprättelse. Men trots onsdagens uppgång återstår det 18 procent till tidigare toppnivåer.

Under det fjärde kvartalet stod affärsområdet Stoves, där braskaminer ingår, för den största positiva överraskningen. Nya produkter och vunna marknadsandelar ligger bakom förbättringen. Inom det största affärsområdet Energy, där värmepumpar säljs, ökade rörelseresultatet med 12 procent. Det var strax över marknadens förväntningar.

Nibes verksamhet har under fjärde kvartalet, liksom under hela 2015, gynnats av en stark byggkonjunktur, framför allt på den svenska marknaden. Tillsammans med tidigare gjorda förvärv bidrog detta till att infria den ambitiösa målsättningen om att växa med 20 procent per år. Under 2014 uppgick omsättningstillväxten till 12 procent och året innan det till 7 procent.

Bakom fjolårssiffran döljer sig en stark organisk tillväxt på 10,5 procent, vilket var bättre än väntat. Bolaget ger därmed svar på tal till marknaden som har tvivlat på att Nibe skulle klara av att leverera en så pass hög organisk tillväxttakt.

Men med en allt större global verksamhet lär det bli svårare att upprätthålla en hög ökningstakt framöver. Förvärv blir därför en viktig motor. Under fjolåret låg Nibe lågt på den fronten och inget större köp gjordes.

Det kan nu bli aktuellt. Bolaget har en förvärvskapacitet på cirka 3 miljarder kronor. Och under onsdagens presskonferens framkom att Nibe kan ha en tillfälligt hög nettoskuld om rätt objekt dyker upp.

Nibe från småländska Markaryd är ett lönsamt tillväxtbolag som har uppvisat hög vinsttillväxt under lång tid. De senaste fem åren har vinsten per aktie ökat med 14 procent per år i snitt. Avkastningen på eget kapital har samtidigt legat på 15 procent. Det är starkt och om bolaget fortsätter att leverera på dessa parametrar lär aktiemarknaden vara villig att betala en fortsatt hög premie för Nibe jämfört med övriga industribolag.

Aktien handlas till p/e 19 med årets vinstprognos och till p/e 17 med nästa års, enligt analytikerdatabasen Factset. Då är inga förvärv inräknade. Räkna med att de kommer och då känns värderingen av ett av Stockholmsbörsens mest välskötta kvalitetsbolag attraktiv.

Det har historiskt varit rätt att köpa Nibe under perioder med tillfälliga nedgångar. Det visar sig ännu en gång vara rätt taktik. Även långsiktigt har det varit en bra affär att äga aktien. Med den framgångsrike vd:n Gerteric Lindqvist vid rodret lär den vara det även framöver.

Tyck till