ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

IS i akut penningkris

  • Foto: TT

Nu är sötebrödsdagarna över för IS fotsoldater i Irak och Syrien. Terrorrgruppen börjar få ont om pengar.

Islamiska Staten, IS, propaganda har gjort en stor sak av att kalifatet i Irak och Syrien styrs som en stat med myndigheter och sociala institutioner. Men nu har terrorstatens budget spruckit rejält, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Det sjunkande oljepriset, militära motgångar och flygattacker från Ryssland och den USA-ledda koalitionen mot viktig infrastruktur har slagit hårt mot IS finanser.

”Vi ser att våra ansträngningar har effekt på deras finansiella flöden, men det är svårt att veta hur stor", säger Lisa Monaco, rådgivare till USA:s president Barack Obama till AP.

Lönerna i kalifatet har kapats med 50 procent och i ”huvudstaden” Raqqa är elektriciteten ransonserad och matpriserna skenar, uppger AP som bygger sina uppgifter på intervjuer med analytiker och flyktingar från IS-områden.

Sedan ett par veckor kräver IS också att invånarna i Raqqa betalar sin skatter och elräkningar i dollar.

IS har tidigare gett sina soldater bra löner, och bonusar om de får barn eller gifter sig. I Fallujah fick IS-soldaterna tidigare 400 dollar i månaden, motsvarande 3.400 kronor. Nu får de inga pengar alls och deras matransoner har skurits ned till två mål om dagen. Samtidigt har befälhavarna slutat dela ut energidrycker och Snickers till sina soldater, uppger en invånare i den irakiska staden till AP.

”På grund av de exceptionella omständigheterna som den Islamiska Staten står inför har vi beslutat att minska mujahedins löner med hälften, och ingen, oavsett position, får undantas”, står det i ett direktiv som Aymenn Jawad al-Tamimi, forskare vid Middle East Forum tagit del av.

I Mosul ska IS ha slutat fängsla invånare som bryter mot sektens strikta klädregler och i stället börjat kräva in böter, allt för att fylla på den sinande kassan. Invånarna i Fallujah har också erbjudits att köpa loss fångar för 500 dollar per person, motsvarande 4.300 kronor.

En viktig orsak till att terrorgruppens finanser kollapsat är att den irakiska regeringen slutat betala ut löner till tjänstemän som till exempel lärare som är kvar i IS-kontrollerade områden. Skatter på dessa löner har tidigare gett terrorgruppen uppemot 10 miljoner dollar varje månad, motsvarande 85 miljoner kronor.

Även om IS situation har försvårats är organisationen långt ifrån utslagen. Islamisterna kontrollerar fortfarande stora områden i Irak och Syrien och deras soldater får fortfarande mat.

”Det här är inte katastrofalt för IS. Jag tror inte vi får se en intern revolt, utan snarare ett scenario av gradvis förfall och nedgång ” säger forskaren Aymenn Jawad al-Tamimi till AP.

Tyck till