ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 24 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Här är Simon Blechers bästa aktietips

  • Foto: TT/Colourbox
Efter börsfallet har värderingarna på Stockholmsbörsen kommit ned och p/e-talen ligger nu på hundraåriga snittet. För den som vill äga aktier på längre sikt finns det därför nu möjligheter, sa Carnegies fondförvaltare Simon Blecher under en telefonkonferens i veckan.

Carnegies fondförvaltare Simon Blecher hoppas att botten är nådd och att börsen nu vänder uppåt. Men det lär vara fortsatt rörigt ett tag, sa han under en telefonkonferens i veckan.

Simon Blecher påpekar att börsnedgången som präglat det nya året inte är ny, utan en fortsättning på den nedgång som började i april 2015. Storbolagsindexet OMXS30 nådde sin topp den 27 april 2015. Sedan dess har indexet fallit med drygt 20 procent.

”Anledningen till att vi inte märkte det är att småbolagen gick fantastiskt bra, framför allt under det tredje kvartalet då de exploderade. En anledning är att småbolagen inte har samma exponering mot Kina”, säger Simon Blecher.

Börsfallet har gjort att värderingarna nu kommit ned.

”P/e-talen ligger idag runt 14. Det tycker jag är attraktivt och i nivå med det hundraåriga snittet. Marknaden kan absolut falla 10-15 procent till och då är börsen väldigt billig”, säger Simon Blecher.

Han påpekar att den genomsnittliga börsnedgången brukar vara i mellan 1-1,5 år. De senaste dagarna har också börsen vänt uppåt.

”Jag hoppas att vi har sett botten men om det faller i ytterligare sex månader, det vet inte jag”, säger Simon Blecher.

Han slår ett slag för byggbolagen som har mycket dolda och underliggande tillgångar.

”Alla byggföretagen känns fantastiska. Skanska och Peab höjde nyligen sina utdelningar och det kommer garanterat byggas mycket i framtida Sverige, vilket talar mycket för de här bolagen”, säger Simon Blecher.

Simon Blecher tror att bättre tider för Sandvik och Volvo stundar. Bolagen har haft det tufft en längre tid och Volvo har backat med drygt 10 procent senaste året medan Sandvik sjunkit med 12,5 procent.

”Vi tjatar ofta om Sandvik och Volvo, något jag står fast vid. De är båda i starten av en lång process med nya ledningar, de har konjunkturen emot sig och det kommer ta tid. Jag ser dessa bolag som två kronjuveler som kommer tillbaka och det är spännande att följa”, säger Simon Blecher.

Industrivärden, storägare i Sandvik och Volvo, har även fått en ny ordförande i Fredrik Lundberg och en ny vd i Helena Stjernholm, som han känner sig trygg med.

”Det är bara att konstatera att Helena Stjernholm kommer att få ordning på det här, hon känns väldigt trygg”, säger Simon Blecher.

Tyck till