ANNONS:
Till Di.se
SÖNDAG 22 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Experten: Merkel orolig för EU-kollaps

  • KRISVANA. ”Kriserna håller henne i ett fast grepp”, skriver Stefan Kornelius, journalist på tyska dagstidningen Süddeutsche Zeitung, i sin biografi om den tyska kanslern som kommer ut på svenska. Ändå sitter hon kvar, tror han. Foto: Jack Mikrut

EU-toppmötet med flyktingpolitik och brittiska EU-villkor blir ännu en prövning för förbundskansler Angela Merkel.
”På ett halvt år har hon bränt det förtroendekapital som tog nio år att bygga upp”, säger kanslerkännaren Stefan Kornelius.

Angela Merkel ryckte dagen före det viktiga toppmötet ut till försvar för David Camerons omförhandlingskrav.

”Det är krav även för Europa, och många av dem är motiverade och nödvändiga”, sa hon till den tyska förbundsdagen.

På torsdagen ska Angela Merkel bland annat diskutera flyktingkrisen med Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu.

På fredagsmorgonen ska toppmötet försöka att komma överens om nya villkor som ska få britterna att rösta för att vara i EU. Frankrike bromsar särskilt skydd för finansindustrin i London city.

”Angela Merkel är mycket orolig för att EU kollapsar”, säger den tyska journalisten Stefan Kornelius.

Hans kanslerbiografi från 2013 har översatts till 13 språk, senast mongoliska. Nu kommer den ut på svenska med enklast tänkbara titel: ”Angela Merkel”.

”Till den svenska boken har jag skrivit ett nytt kapitel. Det har hänt så mycket de tre senaste åren som har förändrat bilden av Angela Merkel, med Greklandskris, Ukrainakris och nu flyktingkrisen”, säger Stefan Kornelius som har följt henne från 1989.

Hur har hon förändrat sig?
”Efter tio år som kansler är hon fortfarande inte fåfäng eller pretentiös. Däremot kan hon vara dominant i sakfrågor. När hon tror på sin sak, som i flyktingkrisen, kan hon vara envis och ihärdig”, säger Stefan Kornelius.

Det kan också bli en svaghet.

”Hon har underskattat flyktingkrisen och betalar ett högt pris för det. Hon är för faktastyrd och har inte känt av hur stämningen har vänt.”

Stefan Kornelius tror dock att hon klarar även den här krisen.

”Det finns ingen mekanism som kan tvinga bort henne, förutom att partiet gör uppror. Men det är inte troligt. Det skulle bara leda till nyval där vänstern och högern går fram.”

Dessutom finns inget alternativ till Angela Merkel.

”De unga kronprinsar, alfahannarna, som kom fram under föregångaren Helmut Kohl har alla förpassats ut i glömska”, säger Stefan Kornelius.

Han antar också att Angela Merkel ställer upp även i valet 2017.

”Hon bestämmer sig troligen så sent som möjligt, kort före partistämman i slutet av det här året.”

Tyck till