ANNONS:
Till Di.se
SÖNDAG 22 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Ericsson: Vi kan växa hur mycket som helst

  • HÖGTIDLIGT. Mats H Olsson, Asienchef för Ericsson, och statsminister Stefan Löfven inviger Ericssons nya fabrik i Pune. Foto: Jesper Frisk

Ericsson expanderar kraftigt i Indien.
Bolaget räknar med att fördubbla antalet anställda i landet till 40.000 på bara några år.

”Det finns inga fysiska gränser för hur mycket vi kan växa här”, säger Mats H Olsson, Asienchef på Ericsson.

Indien är i dag det land där Ericsson har flest anställda i världen. Bolaget etablerade sig redan för 113 år sedan i Indien och har byggt en stor del av landets teleinfrastruktur. Men den kraftigaste tillväxten har skett de senaste åren.

”2010 hade vi 4.000 anställda i landet och i dag är vi 22.000. Så det har varit en otrolig utveckling”, säger Mats H Olsson.

Under det svenska besöket i Indien var statsminister Stefan Löfven med vid den ceremoniella byggstarten för en ny fabrik bolaget ska bygga i industristaden Pune, strax utanför Bombay.

Redan till 2020 räknar bolaget med att ytterligare fördubbla antalet anställda.

”Det finns ingen anledning till att vi inte ska kunna bli 40.000”, säger Mats H Olsson.

”Det är ett scenario vi ser om Indien fortsätter att utvecklas på rätt sätt. Indien har visat sig vara en utmärkt bas. Det finns tillgång till en utbildad arbetskraft, det är en låg medelålder och dessutom har vi inga språkproblem, alla talar ju engelska.”

Fram till valet i Indien 2014 var det ett par tröga år för investeringarna i mobilnät, men sedan dess har det gått snabbt uppåt. Och 2015 ökade Ericssons försäljning i landet med 74 procent till 13 miljarder kronor.

”Indien var vår snabbast växande marknad under 2015. Och vi ser möjligheter till en fortsatt hög tillväxt”, säger Mats H Olsson.

Indien är i dag bolagets tredje största marknad efter USA och Kina. Men att Ericsson ser fortsatt stor potential här är förståeligt om man ser till antalet mobilanvändare.

I slutet av 2014 var det 960 miljoner abonnenter i landet. Den siffran väntas stiga till 1,38 miljarder 2020. Och parallellt med att antalet abonnenter ökar med 400 miljoner väntas även mobilsurfandet öka kraftigt.

”Det innebär goda möjligheter för oss att bygga den kapacitet som behövs”, säger Mats H Olsson.

Tyck till