ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

"Det är inga konstigheter"

  • Foto: TT

Bostadsminister Mehmet Kaplan vill inte sluta prata om nedtrappade ränteavdrag trots att Magdalena Andersson rutit ifrån. Samtidigt tonar han ner sprickan mellan honom själv och finansministern.

Under ett seminarium om bostadsbyggandet vid SNS tog bostadsminister Mehmet Kaplan i dag än en gång upp frågan om nedtrappade ränteavdrag och sa att de bostadspolitiska samtal som nu förs mellan regeringen, allianspartierna och Vänsterpartiet måste inkludera frågan.

”Jag har goda förhoppningar om att de har samtalen faktiskt kan göra att vi tar bort de ideologiska skygglapparna”, sa Mehmet Kaplan.

”Jag har en mycket, mycket tydlig ambition där vi måste ta upp ränteavdragsfrågan, uppskovsreglerna men också många andra bitar.”

Efter att Mehmet Kaplan talat sig varm för nedtrappade ränteavdrag i kombination med en sänkning av reavinstskatten i helgen satte finansminister Magdalena Andersson ner foten och hävdade att bostadsministern inte talade för regeringen.

”Det är jag som har skattefrågorna”, sa hon då till Di.

Mehmet Kaplan tonar ner sprickan i frågan om ränteavdragen och säger att det inte är konstigt att ministrarna uttrycker olika ”ingångar” i samtalen eftersom de har olika ansvarsområden.

”Finansministern och jag leder samtalen tillsammans. Vi har helt lika ingångar som regering. Sedan har vi olika perspektiv utifrån våra respektive departement”, säger han.

De mindre partierna är för en nedtrappning av ränteavdragen med olika förbehåll. Centerpartiet förordar just en skatteväxling där reavinstskatten sänks och även Kristdemokraterna vill se minskade boendeskatter om ränteavdragen trappas ner eller försvinner. Liberalerna vill hellre att inkomstskatterna minskar medan Vänsterpartier kräver att de ökade skatteintäkterna istället ska gå till statligt stöd för att öka byggandet.

Moderaterna är det parti som tagit störst avstånd från en nedtrappning, även om partiets ekonomisk-politiske talesperson Niclas Wykman gång på gång poängterat att M är redo att diskutera frågan. Samtidigt som bostadsförhandlingarna inleddes i början av februari gick Moderaterna offensivt ut på sociala medier med budskapet att slopade ränteavdrag äventyrat barnfamiljers ekonomi.

Finansminister Magdalena Andersson kallade tilltaget "skrämselpropaganda" men framförde liknande synpunkter när hon kritiserade sin bostadsministers uttalande tidigare í veckan.

Bostadsminister Mehmet Kaplan vill inte direkt bemöta kritiken från Centerpartiet och Moderaterna om att regeringen inte tycks kunna hålla en gemensam linje i bostadspolitiken.

"Det är inte konstigt att de uttrycker det de uttrycker. Om jag skulle ta upp vad varje parti tar in i samtalen och vilka motsättningar det finns skulle vi inte ha något bra tonläge i diskussionen", säger han.

Mehmet Kaplan poängterar att det än så länge varit god ton i förhandlingarna och säger att tidigare överenskommelser om flyktingpolitiken och amorteringskravet visar på att det är möjligt att nå en överenskommelse. 

"Jag tror att det är bra att vi har en öppen attityd, att vi vänder på varje sten för att se hur vi kan komma fram och framför allt har det bästa för Sverige för ögonen. De här partierna har faktiskt visat att de är beredda att samarbeta ge med sig från ideologiska låsningar."

Tyck till