ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Aktierna du ska äga 2016

  • Foto: Therese Jahnson/TT

På onsdagen anordnade nätmäklaren Nordnet det årliga eventet Nordnet Live. På scen stod en diger skara gäster med både börs vd:ar och aktieproffs som delade med sig av några färska investeringstips.

”Det viktigaste när man investerar i aktier är vilket pris man köper dem till. Storbolagen gick dåligt i fjol och titta på en aktie som Volvo. När jag tittade på bolaget 2009 hade de enorm skuld, dålig lönsamhet, höga förväntningar och aktiens stod i 120 kronor per aktie”, säger Albert Haeggström, aktiechef på Ålandsbanken.

”Under de senaste fyra kvartalen så går lönsamheten uppåt efter fyra-fem års jobb. Så nu är det inte så stor skillnad mellan Volvos och Scanias lönsamhet längre. Samtidigt har aktien fallit 30 procent och balansräkningen är fixad. Så du har en billig aktie med låga förväntningar.  Personligen tycker jag att Volvo är en av de där aktierna som trots att börsen faller kan stiga. Kanske till och med upp till 140-150 kronor på ett till tre års sikt”, fortsätter han.

Han passar dessutom på att lyfta fram det finska energibolaget Fortum var aktie har backat med 35,2 procent under det senaste året inklusive utdelning.

”Om ni tror på att elpriserna någonsin stiger så får ni en utdelning på 9 procent medan ni väntar. I motsats till Novo Nordisk som alla älskar finns det väll inte heller några förväntningar på Fortum”, säger Albert Haeggström.

Jan Erik Saugestad, vd för kapitalförvaltning på SPP/Storebrand, gillar säkerhetsbolaget Securitas vars verksamhet han menar ligger rätt i tiden. Han passar även på att lyfta fram ett norskt laxbolag.

”Marine Harvest. De har en direktavkastning på 5 procent, stabil efterfrågan och är det något som är säkert så är det världen efterfrågar mer protein”, säger han.

Tyck till