ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 24 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Affärerna rubbar inte tron på Swedbank

  • Foto: TT
Det ser inte bra ut, men det påverkar inte Swedbank långsiktigt. Den bedömningen gör Standard & Poor's i ett marknadsbrev med anledning av den senaste tidens turbulens i Swedbank.

Di har tidigare avslöjat att Swedbanktoppar ägnat sig åt stora fastighetsaffärer vid sidan om sina uppdrag i banken. Förra veckan fick vd:n Michael Wolf sparken med omedelbar verkan. Swedbanks styrelseordförande Anders Sundström uppgav att anledningen var bankens låga kund- och medarbetarnöjdhet. Topparnas fastighetsaffärer som Michael Wolf godkänt ska ha varit en mindre bidragande orsak.

Efter det har Di även avslöjat att Swedbank har anmält Michael Wolf för misstänkt brott mot marknadsmissbrukslagen.

Affärerna kring Swedbank har fått flera bedömare att tvivla på bankens framtid. Men det påverkar inte Standard & Poor’s åsikt om Swedbanks framtid. I ett marknadsbrev där man bedömt Swedbanks kreditvärdighet skriver Standard & Poor’s att man uppfattar att banken gjort allt enligt de lagar och regler som finns och man tror inte att något annat ska uppdagas i framtiden. Eventuella framtida processer kommer därför att ha en begränsad påverkan på Swedbank. Standard & Poor’s ser därför i nuläget inget som hotar Swedbanks position.

Standard & Poor’s upprepar dock att utsikterna framöver för Swedbank är negativa på grund av de ekonomiska förhållandena i Sverige är på väg att försämras, framför allt nämns att de växande ekonomisk obalans vilket medför ökade risker. Därför skriver man i ett marknadsbrev att man kan justera ned betyget för banker med verksamhet i Sverige i framtiden.

Tyck till