ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Vinst eller förlust spelar ingen roll vid insiderbrott

  • Sparkade Swedbank-chefen Michael Wolf. Foto: Annika af Klercker/TT

Om affären går med vinst eller förlust spelar ingen roll för själva brottsrubriceringen vid insiderbrott. Det säger juristen Lars Afrell, expert på Marknadsmissbrukslagen.

Enligt källor till Dagens industri är det aktieaffärer från 2013 i bolaget Oniva Online Group som ligger bakom Swedbanks anmälan mot den tidigare vd:n Michael Wolf. Genom sin advokat Leif Gustafson bekräftar Michael Wolf att han har köpt aktier i bolaget men att han själv aldrig har sålt några akter eller haft någon tillgång till insiderinformation.

Enligt Leif Gustafson har det dock skett försäljning inom ramarna för diskretionär förvaltning på senare tid med förlust.

"Han har aldrig haft tillgång till någon insiderinformation och han har gjort en förlust på affärerna", säger Leif Gustafson till Di.

Lars Afrell, jurist och en av författarna till Marknadsmissbrukslagen i praktiken, poängterar dock att det vid insiderbrott inte spelar någon roll om affären gått med vinst eller förlust.

”Brottet i sig är att handla med värdepapper och finansiella instrument med information som inte är allmänt känd. Det är själva affären som är brottet. Som jag bedömer det spelar det ingen roll om affären går med förlust eller vinst”, säger han.

Vad gäller för diskretionär förvaltning?
”Det är svårt att säga vad som gäller i detta fall när man inte känner till samtliga omständigheter och villkoren för den diskretionära förvaltningen. Avtalen brukar se lite olika ut”, säger Lars Afrell.

I november 2012 beviljades Oniva Online Group, som då hette Getupdated Internet Marketing, två lån i Swedbank på totalt 25 miljoner kronor. Lars Afrell vill dock inte kommentera om man som vd förväntas veta vilka bolag som har lån i banken då han inte vet vad Swedbank har för system för att uppmärksamma eventuella intressekonflikter.

Tyck till