ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Varoufakis: Trump liknar 1930-talets fascister

Den amerikanske presidentkandidaten Donald Trump liknar 1930-talets fascistiska ledare. Det hävdar den tidigare grekiske finansministern Yanis Varoufakis i en frågestund på måndagen.

Det finns få ämnen som den tidigare grekiske finansministern Yanis Varoufakis inte känner sig bekväm med. Under en frågestund på sajten Quora på måndagen avhandlade han allt från hur ekonomi lärs ut på universitet till EU:s framtid. Den kontroversiella politikern passade också på att ge sin syn på den amerikanske presidentkandidaten Donald Trump, som han liknade vid fascistiska ledare i Europa på 1930-talet.

”Vanliga människor följer en bra instinkt när de vill straffa ett etablissemang som har ljugit för dem i decennier, som har behandlat dem med förakt, som betraktar dem som nyttiga idioter som kan köpas av högstbjudande”, skriver Varoufakis som samtidigt varnar för att sådana väljar kan dras åt fel håll.

"Vi såg det på 1930-talet, vi ser det i dag i Frankrike (Le Pens uppgång)", skriver han.

Det ska inte tolkas som ett stöd för Donald Trump. Yanis Varoufakis jämför sig istället med socialdemokraten Bernie Sanders som ställer upp i det demokratiska primärvalet och kallar sin egen organisation för hans kamrater på andra sidan Atlanten.

Yanis Varoufakis tid som finansminister blev kort. När Greklands premiärminister Alexis Tsipras valde att samarbeta med långivarna förra sommaren valde hans gamla parhäst att hoppa av regeringen efter lite mer än fem månader vid makten. Sedan dess har Varoufakis fortsatt lobba mot eurozonens åtstramningspolitik.

Den tidigare finansministern skrev nyligen en artikel i den brittiska tidningen Guardian att britternas EU-skepsis ”kommer från rätt instinkt men leder till fel svar”. Under frågestunden avfärdade Varoufakis att ett brittiskt utträde ur EU skulle leda till mer självbestämmande på nationell nivå.

”Vår enda kollektiva flykt från den nuvarande disintegreringen av EU, och dess fruktansvärda konsekvenser, är att hålla ihop och kämpa för att demokratisera EU”, skriver han.

Yanis Varoufakis fortsätter också att avfärda att den grekiska ekonomin skulle varit på bättringsvägen innan hans tidigare parti Syriza vann makten för lite mer än ett år sedan. Under fjolårets sista kvartal krympte den grekiska ekonomin med 2 procent i årstakt.

Tyck till