ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Ukrainas president uppmanar  premiärministern att avgå

  • Petro Porosjenko. Foto: TT

Ukrainas president Petro Porosjenko vill ha en helt ny regering och ber premiärminister Arsenij Jatsenjuk att avgå.

Men bedömare varnar för ett utdraget politiskt kaos, som kan leda till nyval och akut kreditkris i det krigsdrabbade landet.

"Min gissning är att vi kommer att se en utdragen regeringskris som följs av tidigarelagda parlamentsval", säger Anders Åslund, som är Rysslands- och Östeuropaanalytiker vid tankesmedjan Atlantic Council i Washington DC.

President Petro Porosjenko säger enligt nyhetsbyrån Interfax att han vill se en helt ny regering, men som bygger på samma koalition som nu sitter vid makten.

Men Anders Åslund är tveksam till om det kommer att gå, efter att president Porosjenko bett premiärminister Jatsenjuk att avgå, eftersom hans partikamrater väntas rösta emot den.

Han tror att en misstroendeomröstning kan hållas senare i eftermiddag, eller i morgon, som leder till att regeringen faller.

"Det verkar som om Porosjenko helt enkelt inte vill ha någon kompromiss. Den västliga inställningen, och marknadens, har varit att undvika nyval till varje pris, men i Ukraina är känslan att den här regeringen inte håller", säger Anders Åslund.

Enligt Reuters säger Porosjenko att regeringen förlorat den styrande koalitionens förtroende, men att landet inte har tid med nyval.

"Grunden till det här är alla korruptionsskandaler som nystats upp. Ett antal ministrar har varit anklagade för korruption och några av dem sitter kvar i regeringen", säger Jakob Hedenskog, säkerhetspolitisk analytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

IMF hotade förra veckan att strypa nästa utbetalning av ett nödlån på totalt nästan 150 miljarder kronor på grund av bristen på framsteg, och för att för lite gjorts i kampen mot den utbredda korruptionen.

I början av februari avgick ekonomiministern Aivaras Abromavicius i protest mot att korruptionen gjort det omöjligt att genomföra de reformer han anser nödvändiga.

"Sedan Euromajdan har en del skett för att bekämpa korruptionen, men ännu har ingen på hög nivå fällts och dömts för korruption. Enligt opinionsundersökningar anser ukrainarna att landet är mer korrupt i dag än under Janukovytjs tid, vilket måste ses ett kollosalt misslyckande", säger Jakob Hedenskog.

"Vid sidan av motståndet mot Janukovytj var kampen mot korruptionen det som drev hela proteströrelsen."

Ett nyval skulle få förödande konsekvenser, anser Hedenskog.

" Det kan betyda att Ukraina går mot ekonomiskt och politiskt kaos, och att det blir nyval som stjäl en massa tid och kraft och att nästa IMF-utbetalning inte kommer och att landet står inför en akut kreditkris."

Ukrainas parlament avslår en misstroendeomröstning mot regeringen, rapporterar AFP vid 19-tiden på tisdagen. Därmed klarar premiärminister Arsenij Jatsenjuk sig kvar på posten.

Tyck till