1515

Stockholmsbörsen: Bennet lyfter Sandvik

Stockholmsbörsen har under tisdagen på ett ombytligt vis hållit sig tämligen nära nollstrecket efter de senaste dagarnas kraftiga plusrekyler.

Oljepriset åkte på en törn sedan en överrenskommelse mynnat ut i status quo på produktionsfronten. Sandvik lyfte efter att finansmannen Carl Bennet köpt in sig i verkstadsbolaget.

Vid 15.20-tiden var OMXS30 ned 0,4 procent till nivån 1.331. Omsättningen uppgick till närmare 10 miljarder kronor.

Den senaste tidens förhoppningar om oljeproduktionssänkning kom på skam genom en överenskommelse mellan bland andra Saudiarabien och Ryssland om att frysa sina respektive produktionsnivåer på den nivå som gällde för drygt en månad sedan. Brentpriset har tappat knappt 2 dollar per fat till runt 33:50 dollar efter att nyheten kablades ut vid 10-tiden på tisdagen.

På svenskt börsgolv steg Sandvik 2,8 procent, efter att finansmannen och Getinge-ägaren Carl Bennet investerat 750 miljoner kronor i verkstadsbolaget.

Swedbank steg 1,8 procent utan några nya, större, vändningar i förra veckans vd- och ordförandedramatik. Dock påstås bankens tidigare vd Michael Wolf gjort aktieaffärer i bolaget Oniva Online Group samtidigt som han påstods sitta med insiderinformation. Under förra veckan passade dock bankens ir-chef Gregori Karamouzis på att öka sitt Swedbankinnehav rejält.

Fingerprint firade också framgångar med en uppgång på 1,8 procent. Biometribolagets vd har sålt teckningsoptioner för att finansiera aktieköp i bolaget, vars aktie steg kraftigt på måndagen. Vidare menade aktienyhetssajten Placera att biometriaktien kan betraktas billig.

Peab steg 2,4 procent efter sitt bokslut, en stark orderingång gladde och möjligen utgjorde utdelningen en lättnad. Tobii sjönk marginellt efter sin rapport.

Evolution Gaming, som planerar listbyte i år, steg 7 procent, och Image Systems aktie var upp drygt 6 procent efter rapport medan Precise Biometrics sjönk över 9 procent.

Hotellbolaget Rezidor klättrade 2,5 procent efter att utdelningen fördubblades och såväl omsättning som resultat steg kraftigt.

Guldbolaget Endomines tappade 12 procent efter en flerfaldigad förlust och kraftigt minskad omsättning efter en guldproduktion som minskat enligt tidigare avisering.

Indutrade steg över 2 procent på sin rapport, Swedol klättrade knappt 2 procent.

Klädetikettbolaget Nilörngruppen, som är listat på First North, steg närmare 15 procent efter att rapporten för det fjärde kvartalet innehållit ökad orderingång, omsättning och förbättrat resultat.

Troax avancerade närmare 6 procent på rapport.

SSAB backade hela 8 procent efter fredagens rapportlättnad på närmare +18 procent. Vidare har finska Pohjola sänkt sin rekommendation till minska från neutral för stålbolaget.

Bland övriga kursrörelser kan Saab, upp nästan 2 procent, nämnas. Dagens Industri rapporterar om att bolaget och regeringen trappar upp sina försök att sälja Gripen till Indien efter vd Håkan Buskhes och statsminister Stefan Löfvens resa till landet i helgen.


Innehåll från EvondosAnnons

Roboten frigör tid – äldre får självständigheten tillbaka

Roboten frigör tid – äldre får självständigheten tillbaka
Roboten frigör tid – äldre får självständigheten tillbaka

Större kontroll över sin egen dag, och mindre tid som går till att vänta – det är bara några av fördelarna för de som har en läkemedelsrobot. I Köping har roboten på kort tid blivit en favorit hos både äldre och vårdpersonal.

En läkemedelsrobot kan låta rätt avancerad, men är egentligen ganska enkel. En rulle med dosförpackad medicin placeras i en maskin som läser av vilken tid och dag läkemedlet ska ges och doserar därefter. Men, robotens betydelse för både användare och vårdpersonal är större än så.

– Ofta är det är flera personer som behöver sin medicin vid samma tid, till exempel klockan åtta på morgonen, eftersom vårdpersonalen inte kan vara hos alla samtidigt blir många sittande och väntar. Med roboten får de äldre tillbaka friheten. Istället för att sitta och vänta på att vårdarna ska komma kan de ta sin medicin i tid och sedan gå vidare med dagen. För vårdarna innebär det mindre stress och mer kvalitetstid vid besöken, säger Nina Clefberg, Leg. Arbetsterapeut i Köpings kommun.

Får känna sig självständig

Att inte behöva vänta på hjälp innebär också mer frihet och en viktig känsla av självständighet för individen. 

– Flera av våra patienter har sagt att de känner sig friare. En dam vill gärna gå en promenad på morgonen. När hon fick en maskin behövde hon inte längre vänta på vårdarna, nu kan hon själv ta medicinen i tid, och sedan gå sin morgontur, säger Nina Clefberg.

Varje läkemedelsrulle räcker i fjorton dagar. För dem som bara har hjälp av hemtjänsten för sina läkemedel innebär det att de nu bara får besök varannan vecka.

– När vi installerar en robot hemma hos en person kommer vi fortfarande dit den första veckan för att kunna svara på frågor och hjälpa till. En man sa ifrån redan efter ett par dagar att nu behöver ni inte komma tillbaka. Han vill kunna sköta sig själv och inte få stöd av vårdpersonal, för honom innebar roboten att han får känna sig självständig, säger Nina Clefberg.

Video: Så används Evondos i vardagen.

Enkel att använda

Roboten är utformad för att vara enkel att använda. När det är tid för personen att ta sin medicin signalerar en röst, som kan ställas in att vara antingen en man eller kvinna. Därefter behöver patienten bara trycka på en stor knapp för att få sin dos. Roboten gör även ett hack i plastförpackningen för att den ska vara lätt att öppna. Om patienten inte tar sin medicin går ett larm till larmcentralen som kontaktar personen för att ta reda på om allt är okej.

– Många tror först att det ska vara väldigt komplicerat och känner att ”jag kan inte teknik”. Men, när de väl har fått använda roboten tycker de oftast att den är väldigt enkel, säger Nina Clefberg.

Köping införde robotarna 2020, under 2021 har antalet maskiner som kommit ut till användare i kommunen fördubblats.

– Robotarna har blivit väldigt väl mottagna av både personal och patienter. Många i personalen vill lära sig hur de fungerar och efter sommaren kommer vi att ha fler utbildningar, säger Nina Clefberg.

Om Evondos:

Evondos tjänst har utformats för att hemvårdspatienter och de vårdorganisationer som bistår dem ska få en säker läkemedelshantering. Tror du att Evondos skulle passa i din kommun? Ta kontakt med Evondos redan i dag. Läs mer på: www.evondos.se.

Mer från Evondos

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Evondos och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?