ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Stockholms ekonomi har ånga i maskinen

  • Foto: Colourbox

Huvudstadens ekonomi stärktes under det fjärde kvartalet 2015. I täten går näringslivet som går klart bättre än normalt medan hushållen är fortsatt pessimistiska. Det visar Stockholms Handelskammares färska konjunkturbarometer.

Konjunkturen i Stockholm är fortsatt stark. Stockholms Handelskammare presenterar fyra gånger om året Stockholmsbarometern som läser av det ekonomiska läget hos företag och hushåll i regionen. För det fjärde kvartalet 2015 landade barometern på 106,1, en ökning med 0,1 enheter, och ligger därmed kvar på den högsta nivån sedan 2011.

”Det är goda nyheter att Stockholm går bra trots de betydande risker som Sverige nu omges av. Stockholm genererar en stor del av landets tillväxt och export”, säger Andreas Hatzigeorgiou, chefekonom på Stockholms Handelskammare.

Stämningen inom näringslivet blev muntrare under kvartalet och konfidensindikatorn steg med 0,4 enheter till 107,9. Bland hushållen råder det dock dystrare stämning och konfidensindikatorn backade med 0,7 enheter och landade på 98. Därmed är skillnaden mellan företagens och hushållens syn på ekonomin den största sedan finanskrisen.

På branschnivån fortsätter handeln att agera draglok och konfidensindikatorn stärktes med 1,5 enheter och uppgick till 113,9 för det fjärde kvartalet 2015. Störst förändring märktes dock inom tillverkningsindustrin vars konfidensindikator stärktes med 14,4 enheter till 131,5. Det är den högsta siffra som uppmätts under de 15 år som statistiken samlats in.

”Stockholmsekonomin utvecklar sig väl och sysselsättningen är den starkaste på fem år.

Detta trots att hushållen fortsätter att se dystert på ekonomin. Handeln och verkstadsindustrin agerar draglok. Byggindustrin fortsätter att tuffa på men arbetskraftsbristen är påtaglig och håller tillbaka byggandet i huvudstaden”, säger Andreas Hatzigeorgiou.

Kvartalet bjöd även på muntra siffror för jobben. Nettotalet för antalet anställda, skillnaden mellan andelen företag som anställer respektive drar ned på personal, stärktes med 12 enheter och landade på 21. Den högsta siffran på fem år.

Tyck till