ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 20 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Stämde staten på 125 Mkr – får inte ett öre

  • Hans Pandeya. Foto: TT

Hans Pandeya stämde staten på över 125 miljoner kronor, men något skadestånd kommer han inte att se skymten av. Nu har även Högsta Domstolen valt att kasta målet i papperskorgen.

Efter många turer är det rättsliga efterspelet rörande Global Gaming Factorys (GGF) planerade köp av fildelningssajten The Pirate Bay med största sannolikhet över.

GGF:s aktiekurs lyfte till följd av beskedet att man skulle köpa sajten 2009, men affären gick i stöpet och bolaget avnoterades senare samma år från Aktietorget.

Fyra år senare dömdes bolagets vd Hans Pandeya i Stockholms tingsrätt för att ha spridit vilseledande uppgifter med avsikt att driva upp aktiekursen i samband med det planerade köpet. Han dömdes till villkorlig dom för två fall av svindleri och fyra fall av bokföringsbrott.

Åklagaren hade yrkat på 18 månaders fängelse, men domens straffvärde slutade på motsvarade sju månaders fängelse då svindleribrottet inte bedömdes som grovt.

Pandeya var dock inte beredd att ge upp. Tillsammans med GGF:s tidigare styrelseordförande kontrade han med att kräva staten på över 125 miljoner kronor i skadestånd i slutet av 2014.

Skälet uppgavs vara att staten hade begått fördragsbrott då Finansinspektionen lämnat ut sekretessbelagda uppgifter till media rörande en av Ekobrottsmyndigheten påbörjad utredning av Pandeyas misstänkta insideraffärer. Bland annat gjordes en hänvisning till ett utslag i EU-domstolen rörande insiderhandel och otillbörlig marknadspåverkan.

Offentliggörandet av uppgifterna ska ha skjutit köpet av The Pirate Bay i sank då såväl samarbetspartners som investerade därefter vänt bolaget ryggen, uppgav Pandeya.

Duons stämningsansökan har dock varit allt annat än framgångsrik i rätten. Redan i slutet av januari 2015 kom domen från Stockholms tingsrätt, som ansåg att det ”saknas laga skäl för käromålet”, att det var uppenbart att de inte kunde vinna framgång med sin talan, och att käromålet därför var ”uppenbart ogrundat”.

”Talan ska därför ogillas utan att stämning först utfärdas”, konstaterade tingsrätten.

Efter en överklagan till Hovrätten kom en dryg månad senare beskedet att tingsrättens dom står fast, då Hovrätten valt att inte ge prövningstillstånd. Pandeya valde då att överklaga ännu en gång, varpå målet blev ett ärende för Högsta domstolen.

På tisdagen kom beskedet från HD som innebär spiken i kistan för stämningen, då Hovrättens avgörande därmed står fast.

”Det har inte kommit fram något skäl att meddela prövningstillstånd”, konstaterar HD i domen.

Tyck till