1515

Räntor och valutor: Dollarn tappade mot yenen

Europaräntorna steg medan börserna och oljan sjönk på tisdagen. Dollarn tappade mot yenen.

Tyska räntor var vid svensk stängning 1-3 punkter upp, medan spanska och portugisiska var upp till 8 punkter högre.

Tyska ZEW-index (investerarförtroende) sjönk i spåren av turbulenta marknader, med det framåtblickande indexet ned till 1,0 från 10,2, väntat var 0,0. Inflationsförväntningarna sjönk betydligt för alla regioner.

Spekulationerna under en längre tid om att Opec och andra skulle initiera någon form av produktionsbegränsning landade i en uppgörelse på tisdagen i form av frysta nivåer, vilket togs som en "besvikelse" av marknaden som handlade ned priserna. Brent hade inför mötet stigit till 35:50 dollar per fat men sjönk tillbaka drygt 2 dollar under dagens lopp.

Nivåerna ska frysas vid vad som gällde den 11 januari, och bakom uppgörelsen står Qatar, Ryssland, Saudiarabien och Venezuela. Detta förutsatt att andra länder ansluter sig. Indikativa kommentarer från Irak, Iran och Kuwait visar på att de är redo att sluta upp.

"Det återstår att se om detta kommer att resultera i att överutbudet minskar, då detta kräver att Iran och Irak ansluter till överenskommelsen", skrev Commerzbank i en kommentar.

Irak var i huvudsak ansvarigt för ökningen i Opecs produktion förra året och har planerat att ytterligare öka sin produktion i år, men har å andra sidan i princip sagt sig vara redo att vara en del i en uppgörelse. Irak producerade 4,4 miljoner fat per dag i januari, enligt Opec.

Vad gäller Iran har de precis kommit ifrån sanktionerna och det är svårt att se dem redo att stanna vid sanktionsnivån på 2,9 miljoner fat per dag.

"Med andra ord balanserar dagens uppgörelse på en knivsegg. Som ett svar har oljepriserna återigen tappat mycket av morgonens uppgång", skrev Commerzbank.

På valutamarknaden har dollarn tappat till 113:90 mot yenen, men i stort gått sidledes på handel på 1:1130 euron.

Norsk ekonomi visar en fortsatt splittrad bild. Fastlands-BNP steg 0,1 procent under fjärde kvartalet, jämfört med föregående kvartal, medan totala BNP sjönk med 1,2 procent. Väntat var +0,1 respektive -0,4 procent.

Hushållens konsumtion steg med 0,6 procent medan bruttoinvesteringarna sjönk 0,9 procent. Oljeverksamhet och utrikes sjöfart sjönk 5,6 procent under kvartalet.

Tredje kvartalet reviderades samtidigt ned med 0,2 procentenheter för såväl total som fastlands-BNP, till 1,6 respektive 0,0 procent.

"Tillväxten fjärde kvartalet var ungefär som väntat, men med hänsyn taget till revideringarna så var dagens utfall på den svaga sidan av Norges Banks prognos. Det är i linje med vårt antagande om en räntesänkning i mars", skrev Nordea i en kommentar.

Brittisk KPI-inflation kom in som väntat på 0,3 procent i januari, upp från 0,2 procent i december, medan kärninflationen sjönk till 1,2 från 1,4 procent, väntat 1,3 procent. Pundet tappade under tisdagen.

Danske Bank konstaterade att såväl KPI-inflationen som kärninflationen väntas förbli dämpade under 2016 på grund av en kombination av tidigare pundförstärkning och låga råvarupriser.

Tjänstepriserna är det som bidrar positivt till den totala inflationen, inflationstakten här var 2,3 procent, det vill säga över målet.

"Bank of England har gjort klart att de definitivt inte är ett 'Fed light' och att de inte har någon brådska att höja räntan", skrev Danske Bank.

De ser många skäl för Bank of England att ligga still lång tid framöver: inflationen och lönetillväxten är dämpad, inflationsförväntningarna har sjunkit, andra centralbanker har en lättnadsbias och osäkerheten om Brexit kvarstår.

USA-räntorna visade små nettoförändringar när de åter handlades efter måndagens helgledighet. Den tioåriga statsobligationen steg 2 punkter till 1,77 procent.

NAHB:s husmarknadsindex sjönk i februari, medan

affärsförhållandena för industrin i delstaten New York förbättrades jämfört med månaden före, med Empire index upp till -16,64 från -19,37 (väntat -10,00). Index över nya order och sysselsättning steg betydligt medan prisindex sjönk.

Patrick Harker, Fedchef i Philadelphia och icke röstande i FOMC i år, sade att det vore klokt om Fed avvaktade med ytterligare räntehöjningar till dess att inflationen återhämtar sig från den nuvarande oljeprisrelaterade svagheten.

Svenska räntor steg 1-4 punkter medan kronan tappade 1 öre till 8:51 mot dollarn och lika mycket till 9:48 mot euron från nivåerna vid stängning på måndagen.

Business Swedens exportchefsindex steg till 56,9 första kvartalet från 53,9 föregående kvartal. Det framåtblickande indexet steg till 58,5.

Mauro Gozzo, som efter lång och trogen tjänst som chefekonom nu lämnar över till Lena Sellgren, sade att ett trendbrott är att förväntningarna på exportefterfrågan i Europa har stärkts kraftigt, både för Västeuropa och Central- och Östeuropa.


Innehåll från Nimway från SonyAnnons

Intuitiv FM-lösning från Sony effektiviserar arbetsplatsen

I takt med att fler och fler återvänder till kontorsarbete i olika former blir det allt viktigare att ha flexibla och tillgängliga FM-assistentverktyg på plats. Sonys FM-lösning Nimway erbjuder information, bokning och översikt av mötes- och arbetsytor, vilket också förenklar social distansiering.

– Nimway ger ökad flexibilitet och effektivitet och sparar därmed både tid och pengar, berättar affärsområdeschef Lars-Gunnar Lundgren på Nimway från Sony.

Behovet av flexibla FM-lösningar har under det senaste årets pandemi varit större än någonsin och de flesta är överens om att efterfrågan bara kommer att öka då de så kallade hybridkontoren blir allt mer populära. Detta ställer dock höga krav på de verktyg som används.

– Nimway är en komplett lösning för den moderna arbetsplatsen. Den fungerar som din personliga assistent under hela arbetsdagen och eliminerar många annars tidskrävande arbetsuppgifter, såsom att hitta vägen till mötesrum, hitta kollegor eller hitta ett ledigt skrivbord, säger Lars-Gunnar.

Nimway vidareutvecklas kontinuerligt och utgör idag en avancerad helhetslösning. Nimway tillhandahåller också nödvändig hårdvara, såsom sensorer i mötesrum och under skrivbord eller skärmar utanför. 

– Nimway utgår från mobilappar för Android och iOS, rumspaneler och digitala planritningar. Det kan anslutas till alla standardkalendersystem, till exempel Office 365, Exchange och Google Suite. 

Kräver ingen träning

Denna flexibilitet i kombination med verktygets omfattande funktionsutbud har resulterat i att Nimway utvecklats till en världsledande tjänst i ett kraftigt växande segment. Genom sitt intuitiva och smidiga gränssnitt och smarta digitala funktioner förenklar Nimway de flesta logistiska utmaningar på kontoret. 

Anpassar kontoret till dina anställda, inte tvärtom

Nimway handlar om att hjälpa företag att anpassa arbetsplatsen till sina anställda, inte tvärtom. Att spendera mindre tid på meta-arbete (jobb man gör innan man kan börja jobba) innebär att anställda har mer tid och energi att spendera på det produktiva, kreativa arbetet som verkligen ger mervärde till verksamheten. De upplever mindre frustration, spontana möten ökar, liksom möjligheterna till mer korspollinering mellan avdelningar. På många sätt bidrar Nimway till en bättre atmosfär på jobbet. Och det bidrar till bättre business.

– När du väljer Nimway hanterar vi allt från installation till justeringar, driftsättning, övervakning och support. Systemet kräver minimal förvaltning och användarna behöver därför ingen som helst träning; man bara laddar ner appen och kör igång, avslutar Lars-Gunnar.

Läs mer om Nimway här 

 

Mer från Nimway från Sony

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nimway från Sony och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?