ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Peter Norman tvingas lämna ytterligare ett uppdrag

  • Peter Norman. Foto: Claes-Göran Flinck

Peter Normans kommande styrelseuppdrag i Swedbank, innebär att den förre finansmarknadsministern inte bara tvingas lämna sitt uppdrag som ordförande för Pensionsmyndigheten. Han måste nu även lämna Ekn:s styrelse. Det kan Dagens industri avslöja.

Att både vara styrelseledamot i Swedbank och statliga Exportkreditnämnden, som ger lånegarantier bland annat till banker, är inte förenliga uppdrag. Det anser näringsminister Mikael Damberg, som därför ber Peter Norman att lämna EKN:s styrelse efter ett knappt år. 

”Peter Norman är en mycket duktig styrelseledamot som jag har stort förtroende för. Emellertid är det min och regeringens bedömning att, om Peter Norman väljs in i Swedbanks styrelse, är detta inte är förenligt med uppdraget i Exportkreditnämnden”, säger näringsminister Mikael Damberg.  

”Peter Norman har gjort ett mycket bra jobb och jag ser fram emot att arbeta med Peter Norman i andra sammanhang framöver. Men styrelseledamöter i EKN bör inte kunna misstänkas för jäv i samband med beslut om enskilda garantier eller i andra styrningsfrågor”, fortsätter han. 

I förra veckan var det socialförsäkringsminister Annika Strandhäll som meddelade att den förre finansmarknadsministern inte längre kunde sitta som ordförande för Pensionsmyndigheten, ett uppdrag Peter Norman haft en månad.

"Vi vill inte ha en situation där det går att ifrågasätta ordförandens opartiskhet. Därför var Peter helt enkelt tvungen att prioritera mellan de två uppdragen", sa Annika Strandhäll då.

Peter Norman säger själv att det bara är att finna sig i besluten. 

”Jag tänkte på detta när jag blev föreslagen till att sitta i Swedbanks styrelse och de här frågorna är inte svarta eller inte”, säger Peter Norman. 

”Det är regeringens som bestämmare och de har gjort en bedömning att det finns en jävsituation och då finner man sig i det”, fortsätter han. 

Peter Norman får samtidigt behålla sitt uppdrag som ledamot i börsens bolagskommitté. Han sitter även som ordförande i Svenska Taxiförbundet och i den nystartade kapitalförvaltaren Ambrosia Asset Management.

Peter Norman vill inte kommentera den pågående skandalen i Swedbank, med vd Michael Wolf som polisanmälts och sparkats under dramatiska former.

Tyck till