ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 20 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Oniva – Ett kändistätt skandalbolag

  • Sparkade Swedbank-chefen Michael Wolf. Foto: Claudio Bresciani / TT

Oniva Online Groups korta historia är kantad av skandaler.
Den tidigare koncernledningen blåste upp försäljningsintäkter och en storägare är dömd för insideraffärer.

Oniva Online Group har sina rötter i det skandalomsusade marknadsföringsbolaget Getupdated, som under några år föll brant på börsen.
Efter köpet av bland annat Crystone ombildades Getupdated till Oniva, som då fick förnyat förtroende på börsen.

Från våren 2013 till februari 2014 klättrade börskursen brant för Oniva, verksamt inom heta områden som marknadsföring på internet, webbhotell och molntjänster.

Höjda vinstprognoser och företagsköp lockade spekulanter men också rutinerade finansrävar som Erik Penser, Nicklas Storåkers och Bo Göransson.
Den senare är i dag största ägare, med 14 procent av rösterna, genom sitt bolag Parkerhouse. Nicklas Storåkers sålde dock sitt innehav i Oniva maj 2014.

En annan välkänd storägare är Manfred Aronsson, tidigare vd för MTG, som äger aktier för drygt 1 miljon kronor i bolaget.

Stormarna runt Oniva började blåsa upp under 2014. I början av juni greps bolagets finanschef misstänkt för insiderbrott, samtidigt som ekobrottsmyndigheten genomförde en razzia på huvudkontoret.

Finanschefen frikändes nyligen från misstankarna, men den före detta storägaren Mattias Kaneteg har fått en villkorlig dom och dömts till böter på 33.000 kronor för otillbörlig marknadspåverkan i Onivas aktie under 2013 och början av 2014.

”Det är ett kontroversiellt bolag som vi har haft ögonen på länge, verksamheten har inte skötts på ett bra sätt”, säger Albin Rännar, chef för Aktiespararnas intressebevakning.

”De har skickat ut rudimentära pressmeddelanden som väcker mer frågor än de ger svar. Det finns ett stort missnöje bland aktieägarna”, säger han.

I juli föll aktiekursen på First North brant sedan mycket allvarliga fel hade upptäckts i bokföringen. Ledningen tvingades sänka helårsprognosen med 69 Mkr till en vinst på 16 Mkr före skatt.

”Oniva blåste bland annat upp försäljningssiffror på extremt tvivelaktiga grunder. Det är mycket rörigt kring allt som rör det här bolaget”, säger Albin Rännar.

På högsta ledningsnivå har det varit tvära kast inom Oniva. Bolagets första vd Urban Johansson fick lämna sin post efter Ekobrottsmyndighetens razzia. Därefter hade Oniva två tillförordnade vd:ar innan Jacob Söderbaum utsågs till ny vd i februari 2015.

Han avgick dock redan efter ett halvår av privata skäl. Tillförordnad vd sedan dess är Thomas Broberger.

Tyck till