ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 23 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Nervös slutspurt inför EU-toppmöte

  • SISTA MINUTEN-RESOR. Premiärminister David Cameron försöker under en charmoffensiv inför EU-toppmötet på torsdag övertyga de andra medlemsländerna att ge Storbritannien specialvillkor. Foto: Virginia Mayo

Deal or no deal? En intensiv slutspurt pågår för att få igenom Storbritanniens nya EU-avtal på toppmötet som startar på torsdag.
Klarar David Cameron den matchen möter han en ännu svårare motståndare i nästa runda: de allt mer EU-skeptiska britterna.

På måndagskvällen fick David Cameron nobben i Paris för ökat skydd för London Citys finanssektor. På tisdagen sökte han stöd i Bryssel.

Där träffade han EU-basen Jean-Claude Juncker samt valda delar av EU-parlamentet: dess ordförande Martin Schulz och gruppledare för de tre stora partigrupperna i mitten – men inte euroskeptiker på höger- och vänsterflanken.

EU-forskaren John Springford på tankesmedjan Centre for European Reform i London ser två stötestenar i slutförhandlingarna. Båda handlar om Storbritanniens nödbromsar.

”Det första är om länderna utanför euroområdet ska kunna pausa lagstiftning som påverkar den inre marknaden. Frankrike är bestämt emot det. Det andra är nödbromsen för förmåner till migranter från andra EU-länder. Det finns några hoppfulla tecken från Östeuropa men Portugal är missnöjt”, säger han.

Han tror ändå att David Camerons chanser är goda att få igenom avtalet vid EU-toppmötet i Bryssel som startar på torsdagen.

”Andra länder vill ha avtalet ur vägen. Tyskland kommer att uppmana de andra att acceptera en kompromiss. Ett annat positivt tecken är att Polen verkar nöjt med att de polacker som redan arbetar i Storbritannien inte påverkas, utan bara de som kommer i framtiden.”

Om David Cameron får ja på toppmötet har han lovat ett regeringsmöte redan på fredagskvällen, uppger BBC.

Euroskeptikerna i regeringen vill på en gång starta sin kampanj för att lämna EU inför den folkomröstning som troligen hålls den 23 juni.

”David Cameron spelar för hemmapubliken. Det måste vara mycket teater och får inte verka som om han vinner för lätt”, säger Stephanie Flanders, chefsstrateg på finanskoncernen JP Morgan i London.

Hon säger att David Cameron följer en brittisk tradition, att säga en sak i Bryssel och en annan till brittisk medier.

”Han har inte fått fram fundamentala resultat som övertygar euroskeptikerna även om känslan är att han har nått lite mer än det ursprungliga utkastet. Jag hoppas att det räcker, men sannolikheten för att Storbritannien lämnar EU är större än för bara ett år sedan.”

Att tonvikten det senaste året har lagts på omförhandlingen och EU:s nackdelar kan vara ett strategiskt misstag för EU-vännerna.

”En del personer runt Cameron anser att man har pratat för lite om fördelarna med att vara medlem i EU. Det ger ”lämna”-kampanjen ett försprång”, säger Stephanie Flanders.

Hon tror att britterna till sist röstar för att stanna i EU, men att förbehållen är så stora att en ny omröstning väntar inom några år. Hon anser dock att britterna har fått det bästa av två världar i EU.

”Vi har bevarat pundets ställning samtidigt som vi är med i den inre marknaden. Geopolitiskt är Storbritannien en viktig spelare, och en förbindelse mellan USA och Europa.”

Tyck till