ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Moderaterna vill inte lagstifta om sänkta ingångslöner

  • Elisabeth Svantesson. Foto: TT

Moderaterna säger nej till att lagstifta om sänkta ingångslöner, det ska fortsatt vara arbetsmarknadens parter som sköter lönebildningen.
Det säger Moderaternas arbetsmarknadspolitiska talesperson Elisabeth Svantesson till Nyhetsbyrån Direkt på tisdagen.

"Parterna ansvarar för lönebildningen och så ska det fortsätta att vara", säger hon.

Övriga partier i Alliansen har alla sagt sig vara beredda att ta till lagstiftning om inte arbetsmarknadens parter kan enas om sänkta löner för att göra det enklare att komma in på arbetsmarknaden.

Först ut var Centern som hotade med lagstiftning om inte parterna kunde enas om avtal med lägre löner för nyanlända. Sedan följde Liberalerna upp med att de kan tänka sig att lagstifta om startjobb för unga och nyanlända om inte årets avtalsrörelse resulterar i sänkta trösklar.

Även Kristdemokraterna vill lagstifta, om den nya anställningsformen introduktionsanställning, som bygger på att 75 procent av arbetstiden är arbete och 25 procent utbildning och där lönen kan vara 75 procent av den kollektivavtalade lönen.

Elisabeth Svantesson säger vidare att det är oroväckande att arbetslösheten bland utrikes födda fortsätter att öka, trots konjunkturuppgången, och att regeringen är för passiv.

"Det finns stora utmaningar när de nyanlända kommer in i arbetskraften, men regeringen saknar reformer för att möta dem. De blundar för utmaningarna", säger hon.

Tyck till