ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 23 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

EU vill granska ryskt gasavtal

EU-kommissionen lade på tisdagen fram ett åtgärdspaket för att göra EU:s tillförsel av energi säkrare.

Kommissionen vill få rätt att i förväg granska och stoppa energiavtal med tredje land - som naturgasavtal med Ryssland - för att se till att de helt följer EU:s regler. Men det ska också gälla Norge.

"Efter gaskrisen 2006 och 2009 då många miljoner människor fick frysa sade vi: 'Aldrig mer!', sade energikommissionär Miguel Arias Cañete vid en presskonferens.

"Men stresstestet 2014 visade att vi fortfarande är alldeles för känsliga för stora störningar i gasförsörjningen", fortsatte han.

Han påminde också om politiska spänningar vid EU:s gränser som väntas bestå.

Ett annat förslag är att EU-länderna ska vara tvungna att visa solidaritet regionalt. De måste lova hjälpa sårbara naturgasanvändare i grannländer, som bostäder och sjukhus, före egna mindre viktiga användare vid en kris.

En tredje del i åtgärdspaketet är att bygga nya stora cisterner för lagring av flytande naturgas (LNG). Lagringskapaciteten skiljer mycket mellan EU-länderna.

Ett fjärde förslag ska minska användningen av fossila bränslen för uppvärmning och avkylning av bostäder och industrier. Energieffektiviteten ska förbättras och användningen av förnybara energikällor öka.

Tyck till