ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Byggbranschen granskas

  • Foto: Fredrik Sandberg/TT

Småfuskandet minskar men den grova ekonomiska brottsligheten ökar i Sverige. Nu utlovar Skatteverket krafttag mot svartjobben i byggbranschen.

Skatteverket uppskattar att skattefuskandet ligger kvar på samma nivå som 2009, då det totala skattefelet uppgick till 133 miljarder kronor. Men Skatteverket har sett hur bedrägerierna har ändrat karaktär från småfuskande till en grövre, mer systematisk och organiserad brottslighet..

”I stället för att råna banken tar sig bedragare in i företagsvärlden”, säger Pia Bergman, rikssamordnare på Skatteverket.

”Att göra en bluffaktura har blivit enklare”, fortsätter hon.

Skatteverket presenterade på tisdagen sin viktigaste insatser för 2016 för att stoppa fel och fusk. Den viktigaste av Skatteverkets åtgärder är det nya kravet på elektroniska personalliggare på byggen som införts under januari 2016.

Kravet på personalliggare finns redan i frisör-, tvätteri- och restaurangbranschen där det visat sig vara en effektiv åtgärd för att komma tillrätta med svartarbete. Nu hoppas Skatteverket alltså på samma effekter i byggbranschen.

”Inom bygg tror vi att det är särskilt viktigt med tidiga kontroller och att ligga nära verksamheten. Ett bygge kan pågå under en viss period och förvinner sedan spårlöst. Vi har kunnat se systematiken på många byggen. Man kanske har en F-skattsedel men när skatten ska betalas är man redan borta”, säger Conny Svensson, rikssamordnare på Skatteverket.

Skatteverket kommer att genomföra oanmälda kontrollbesök på byggarbetsplatser som omfattas av den nya lagstiftningen. Syftet är att skydda seriösa företagare mot illojal konkurrens.

Skatteverket utlovar även ytterligare åtgärder mot fusk och fel med rot- och rutavdragen.

”Många nya företag etablerar sig och ansöker ibland på felaktiga grunder. Det är viktigt att vi är där och kontrollerar tidigt så att inte företagen får stora summor i bidrag som de senare måste betala tillbaka”, säger Cajsa Toresten, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Under 2016 kommer Skatteverket inrikta sig på att kontrollera att utförare inte är släkt med köparen.

”Vi har upptäckt att släktingar tidigare har både begärt och fått avdrag utbetalda, avsiktligt och oavsiktligt. Det är lätt att missa att släktingar inte får utföra rot- och rutarbeten. Trots löpande kontroller kvarstår problemet. Därför gör vi nu en rejäl satsning”, fortsätter Cajsa Toresten.

Ett annat område Skatteverket ska granska särskilt är momsfusk vid gränsöverskridande handel.  Under 2016 kommer man att titta särskilt på bilförsäljning till privatpersoner utanför Sverige.

Bedragarna utnyttjar gärna den momsfria handeln, använder bulvaner och målvakter för att få skattemässiga fördelar. Förra året tog Skatteverket tillbaka 265 miljoner kronor i undanhållen moms.

”Det påverkar branschen. Det skapar inte bara skattebortfall utan gör att det blir svårare att konkurrera. Bilhandlarna kommer i kläm”, säger Mats Berntsson, koordinator på Skatteverket.

Myndigheten ska också slå ned på bidragsfusket. Här handlar det bland annat om oseriösa företag som får bidrag, drar på sig stora skulder och sedan går i konkurs.

Utbetalningarna från välfärdssystemen uppgår till cirka till 520 miljarder årligen. Skatteverket uppskattar att 3-10 procent av alla utbetalningar är felaktiga.

Tyck till