ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 18 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Busch Thor: Redo att köra över facket

  • Foto: Jack Mikrut
Vi tycker arbetsmarknadens parter ska sätta lönerna, men klarar de inte det måste vi vara beredda att gå in med lagstiftning för att sänka trösklarna in på arbetsmarknaden så att fler kan få jobb. Det sade Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor vid en träff med riksdagsjournalisterna på tisdagen.

"Motbevisar de oss nu under våren är jag den första att välkomna det", sade hon och tillade att hon uppfattar att hela Alliansen drar i samma riktning, att man vill sänka trösklarna för dem som står utanför arbetsmarknaden.

Förra veckan presenterade Kristdemokraterna ett förslag om en "introduktionsanställning" där 75 procent av arbetstiden är arbete och 25 procent är lära sig jobbet-tid. Lönen kan därför sättas till 75 procent av kollektivavtalsnivån eller högre. Anställningen kan inte gälla ett jobb som kräver eftergymnasial utbildning och får längst gälla under fem år.

Partiledaren sade att Kristdemokraterna har kritiserat den djungel som finns i dag av åtgärder och tycker att man behöver rensa för att se vilka åtgärder som inte håller måttet. Hon kan dock inte i dag säga vilka åtgärder som borde försvinna.

Hon sade att en starkt påverkande faktor till att tidigare åtgärder fungerat dåligt är att det är krångligt och svårt för arbetsgivarna att hålla koll på olika regler.

"Vårt förslag är i särklass det enklaste, det har inte de här restriktionerna", sade Ebba Busch Thor.

På en fråga om Alliansen ska lägga ett gemensamt "låglöneförslag" svarade hon att partierna nu utvecklar sina egna förslag och inte är i någon förhandlingsfas.

Beträffande när en gemensam Alliansbudget kan komma svarade hon:

"Jag har inga nya besked att ge alls om när en gemensam Alliansbudget kan komma", sade hon.

Ebba Busch Thor tror att det finns mycket kvar att göra i partiets förnyelse och hon tycker inte att den förnyelseprocess som inleddes efter partiledarkampen mellan Göran Hägglund och Mats Odell fullföljdes till fullo.

Hon tror det finns en efterfrågan bland väljarna på ett borgerligt parti som är mer offensivt, som är värderingsdrivet och "blåser på" i Alliansen om detta.

"Det här en långsiktig strategi, som kommer att ta tid", sade hon och tillade att hon tror att partiet kommer att belönas mer framöver för sin långsiktighet.

På en fråga om vad Kristdemokraterna tycker om regeringens skärpta asylpolitik upprepade partiledaren att de inte tycker om att hålla familjer åtskilda, "det är inte rimligt". Exakt hur partiet kommer att ställa sig till regeringens förslag beror på den exakta utformningen av lagförslaget.

Kristdemokraterna står inte bakom Moderaternas krav på flyktingpaus, utan sade att Kristdemokraterna har gjort bedömningen att man har rätt att lämna in en asylansökning och att man istället bör lägga mer kraft på att avvisa dem som fått avslag.

Pusha ditt CV på flera jobbsidor med DI KarriärPush (Extern tjänst)

Tyck till