ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 23 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Aktieaffären som sänkte Michael Wolf

  • Michael Wolf Foto: Jesper Frisk

Swedbanks anmälan mot dåvarande vd:n Michael Wolf gäller aktieaffärer från 2013 i bolaget Oniva Online Group. Det uppger källor för Di.
Michael Wolf bekräftar för Di att han köpte aktier i bolaget under det året, men nekar till att han hade insiderinformation.

I fredags avslöjade Di att Swedbank har polisanmält den tidigare vd:n Michael Wolf, och enligt Di:s uppgifter gäller anmälan misstänkt insiderbrott. Nu kan Di, genom källor, berätta att anmälan gäller flera år gamla aktieaffärer i det lilla börsbolaget Oniva Online Group, i dag noterat på First North, med verksamhet inom webbhotell och internetmarknadsföring.

Enligt Di:s uppgifter ska Swedbanks anmälan gälla transaktioner som Michael Wolf utförde under 2013. Genom sin advokat Leif Gustafson bekräftar Michael Wolf för Di att han köpte aktier i Oniva Online Group under 2013.

"Han kan bekräfta att han har köpt aktier i bolaget 2013 och 2014. Han har aldrig själv sålt några aktier i bolaget. Däremot har det inom ramen för en diskretionär förvaltning sålts på senare tid", säger Leif Gustafson till Di.

Michael Wolf förnekar samtidigt att han haft tillgång till insiderinformation vid aktieaffärerna.

"Han är väldigt förvånad över att nu få veta att det är detta som misstankarna handlar om. Han har aldrig haft tillgång till någon insiderinformation och han har gjort en förlust på affärerna", säger Leif Gustafson.

Klart är dock att Swedbank och Oniva Online Group hade en affärsrelation vid den aktuella tiden, då Michael Wolf alltså var vd för storbanken. I november 2012 beviljades bolaget, som då hette Getupdated internet Marketing, två lån i Swedbank på totalt 25 miljoner kronor.

Kopplade till lånen fanns villkor, så kallade covenanter, som Oniva Online Group var tvungna att uppfylla. Dessa villkor var kopplade till bland annat bolagets vinst, vilket innebär att det på Swedbank fanns en god insyn i bolagets finansiella utveckling.

Mot bakgrund av bland annat de nya billigare lånen i Swedbank förbättrades Oniva Online Groups resultat vilket fick aktiekursen att stiga kraftigt under 2013, och då framför allt i samband med att bolaget på hösten höjde prognosen för helårsresultatet.

Aktiekursen toppade under början av 2014 för att därefter kollapsa, och har sedan dess inte återhämtat sig.

Det här är inte första gången som Oniva Online Group kopplas samman med misstänkt ekonomisk brottslighet. I juni 2014 genomförde Ekobrottsmyndigheten, EBM, en razzia mot huvudkontoret i Stockholm och grep bolagets finanschef som misstänkt för insiderbrott.

Finanschefen åtalades senare, men frikändes så sent som i förra veckan av Stockholms tingsrätt.

Våren 2015 dömdes dock bolagets tidigare storägare, Mattias Kaneteg, till villkorlig dom och dagsböter för otillbörlig marknadspåverkan av Oniva Online Groups aktie under 2013 och 2014. I praktiken handlade det om att han hade köpt aktier i syfte att trycka upp kursen.

I dessa två tidigare utredningar hette åklagaren Olof Kronlund. Det är nu han som har fått anmälan mot Michael Wolf på sitt bord och beslutat att inleda en förundersökning. Han vill inte kommentera Di:s nya uppgifter.

Oniva Online Group har genom åren haft en rad näringslivsprofiler i ägarlistan, däribland finansmannen Erik Penser, MTG:s tidigare Sverigechef Manfred Aronsson och nätbanken Avanzas tidigare vd Nicklas Storåkers.

Tyck till