ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

24.300 i böter för räkdumpning

En räkfiskare i Bohuslän har dömts till 24.300 kronor i böter för att vid tre tillfällen under 2014 slängt småräkor över bord. Utkasten strider mot EU:s bestämmelser och utgör ett brott mot fiskelagen.

Havs- och vattenmyndigheten anmälde fiskaren sedan kustbevakningsflyg upptäckt räkdumpningen, uppger flera lokala medier. Ärendet är unikt och ses som ett pilotfall.

"Vi tycker det är positivt att det slås fast att den här typen av aktivitet utgör ett otillåtet fiske och också att befälhavaren på ett fiskefartyg har en skyldighet att känna till regelverket", säger Sara Grahn, chef på Havs- och vattenmyndighetens juridiska sektion till P4 Väst.

Under rättegången hävdade fiskaren bland annat att han trodde att de nya reglerna skulle träda i kraft 2016 och att det vid tillfället inte fanns någon som tog hand om småräkorna. I dag går de däremot att sälja tillsammans med råräkor som är nästa storlek på räkorna.

Tyck till