ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Analys

Viktor Munkhammar: Japan är i en rejäl statsfinansiell knipa

Den japanska ekonomin krympte åter under det fjärde kvartalet 2015. I kvartalstakt var nedgången 0,4 procent och uppräknat till årstakt 1,4 procent. Statistiken visar även på fortsatt svagt pristryck. Den senaste tiden har också yenen stärkts kraftigt. I handelsviktade termer är den japanska valutan på den starkaste nivån sedan 2013.

Allt detta gör att centralbanken Bank of Japan troligen kommer att agera igen inom en ganska snar framtid. I slutet av januari sänktes räntan på insättningar i centralbanken till minus 0,1 procent. En ny räntesänkning och kanske även utökade köp av räntepapper ligger definitivt i korten. Att döma av börsreaktionen på det svaga BNP-utfallet gör placerarna samma bedömning. Nikkei-index steg med över 7 procent.

Kanske väntar också finanspolitiska åtgärder. Men med en statsskuld på nära 250 procent av BNP är Japan i en rejäl statsfinansiell knipa. För att stärka statsfinanserna ska momsen enligt vad som är planerat i stället höjas i april nästa år, en höjning som redan har skjutits på framtiden en gång. 

Det finns alltså inte så mycket utrymme för premiärminister Shinzo Abe att agera med finanspolitiken. Med centralbanken som storköpare av statspapper är dock den japanska regeringen mindre pressad av de svaga finanserna än vad skuldkvoten i sig antyder. Underskotten finansieras via sedelpressen.

Också utan nya stimulanser finns gott hopp om att ekonomin ska återgå till tillväxt. En fjärdedel av Japans import utgörs av energi och landet är därmed en stor vinnare på oljeprisets fall. Man ska också komma ihåg att justerat för att befolkningen krymper har den ekonomiska utvecklingen inte varit så svag de senaste decennierna.

Men för att uthålligt få fart på ekonomin krävs mer än penning- och finanspolitiska åtgärder, de två första delarna i Shinzo Abes ekonomiska politik. Den tredje innehåller mer grundläggande reformer för att få ekonomin att fungera bättre och har visat sig vara svårare att få på plats. Det handlar om sådant som åtgärder för att få ut mer kvinnor på arbetsmarknaden, avregleringar för att öppna skyddade branscher för konkurrens och att riva handelshinder. 

Shinzo Abe är inte den första japanska premiärministern som tampas med frågorna och lär inte bli den sista.

Tyck till